Mer än bara öl i Tjeckien

Detta inlägg är en del i ett samarbete med Czech Tourism. Åsikter och rekommendationer är dock alltid mina egna.

Världens mesta öldrickare

Tjeckerna sägs vara de som dricker mest öl i hela världen. Pilsner, Budweiser, Staropramen är alla välkända öl  från Tjeckien. Kruskovice och Ostravar är andra kända etiketter. Men det finns annan dryck, långt ifrån gyllengula stop och skummiga kronor, som är värt att testa. Kommunist-Coca Cola som smakar diskvatten - ja visst, Kofola! Läs om lite öl och mycket läsk här nedanför.

Nybörjare i öl men redan såld på Kofola

Under min resa i landet blev det förstås öl till lunch, middag och däremellan. Ölprovningar och bryggeribesök stod på programmet, och som den novis på öl jag är, lärde jag mig både om grader, jäsning och humle hit och humle dit. Jag lärde mig också att öl inte måste vara beskt och mastigt, eftersom mycket tjeckisk öl ofta är ren, klar och ljus. Vi åt tjeckiska tilltugg som inlagd keso, peppriga chilis och äpplen.

Men den bästa upptäckten var som sagt Kofola. Det började tillverkas i Tjeckoslovakien under Sovjetåren när västerländska märken som Coca-Cola och Pepsi var svåra att få tag på. Idag är Kofola fortfarande den mest populära drycken (efter öl förstås) och väcker nostalgiska minnen i var och varannan tjeck.

öl-tjeckien-prag.JPG

Historien bakom Kofola är inte sockersöt

Det smakar sött och snällt, lite som körsbär med stänk av kaffe och kola tycker jag. Men storyn bakom Kofola är inte lika sockersöt... Barerna förr i tiden behövde något att diska rent ölglasen och kaffekopparna med. De blandade ett häxjox av allt som kunde tänkas luckra upp smutsen och lät det stå. En törstig tjeckoslovak råkade gå förbi och så sa det bara slurp. Gott! tyckte också han och så var Kofola, diskvattnet, uppfunnet. Sanningshalten i den storyn tåls att fundera på, men i vilket fall tycker jag du ska simma mot ölströmmen och testa en Kofola nästa gång du är i Tjeckien.

Det här inlägget är i samarbete med Czech Tourism. Åsikter och rekommendationer är dock alltid mina egna.