Vi vill till Australien – men åker till Spanien

När svensken får önska var kommande resa ska gå står Australien och USA högt på listan. Men när det kommer till bokandet är det fortfarande Spanien som dominerar. Inte minst i sommar.

strand

I jämförelse med förra året, vid den här tiden, har 14 % fler redan bokat en utlandsemester. Det uppger DN med stöd från statistik från Tickets årliga reserapport. Av de tillfrågade skulle 46% åka utomlands och var fjärde just till Spanien.

Men det är ändå inte Spanien som står högst när det kommer till önskedestination. I en undersökning av SIFO gällande svenskarnas resande 2016 ligger Australien högst på listan över var vi drömmer om att resa under detta år. En resa som för många just stannar vid en dröm på grund av den tid som resan tar och inte minst dess kostnad.

Kanske är det just därför som det till viss del skiljer mellan var vi vill åka och var vi sedan bokar vår resa. Även enligt Resia (som genomfört undersökningen med Sifo) är det Spanien som ligger etta i sommar. Spanien har länge legat högt och landet befäster i år sin plats som svenskarnas charterland nummer 1. Bland de ”fem mest bokade charterresmålen 2016” var det tre spanska resmål i topp hos Resia, Gran Canaria, Mallorca och Teneriffa. Därefter kom Phuket och Cypern.

Turkiet har tidigare legat högt både gällande resmål som land i helhet och specifika charterorter. Men på grund av oroligheterna i landet väljer allt fler andra varma och billiga resmål på relativt nära håll. Det kan alltså även vara en orsak till att Spanien premieras extra i år. Enligt Resia har bokningarna till Turkiet minskat med hela 30% mot föregående år.

Fler bokningar i förväg

Men att det är 14% fler som bokat utlandssemestern nu behöver inte betyda att fler kommer att resa utomlands. Enligt DN kan det mycket väl handla om förra årets dålig väder. Förra årets regniga sommar skapade en ovanligt hög prisbild på sista-minuten resor. De som såg prisbilden förra året vill nu ”undvika de dyrare sista-minuten-biljetterna” om vädret skulle bli lika dåligt. Man tar därmed det säkra före det osäkra och bokar sommarsemestern redan nu – till Spanien.

En sista-minuten till Spanien kostar enligt Flygresor.se just nu 1000-1500kr. Så de höga priserna som nämns av DN är främst kopplat till högsäsong och om det visar sig vara riktigt dåligt väder i Sverige under den tiden.

Fler flyg på väg


strand2

Att fler svenskar vill resa till Spanien är det inte bara resebolag som uppfattat. Även KLM har sett det ökade intresset och väljer i år att storsatsa på flyg till Spanien. Det blir till tre av de mest eftertraktade semesterorterna d.v.s. Alicante, Valencia samt Ibiza. Därmed kommer de ha 16 avgångar varje dag till Spanien under högsäsongen. Än så länge verkar de däremot inte kommit igång med dessa nya och billigare avgångar. En resa till Alicante från Arlanda kostar idag med KLM ca 6000kr vilket är långt över vad andra bolag tar för samma resa.

Detta inlägg är producerat i samarbete med flygresor.se