Vykort från en sommarhelg i Helsingfors

helsingfors-.jpg

När det slaskregnar snö från en nattsvart himmel är det befriande att hitta ljusa, färgglada sommarminnen i bildarkivet. Som Finland förra sommaren! Vi åkte till Helsingfors en helg och fick dessutom upptäcka den lilla, pittoreska staden Borgå (Porvoo).

Den finska huvudstaden kändes som Barcelona - fast dressat i ett nordiskt, svalt skimmer. Sensommarkvällarna var soliga och ett surrande sorl fyllde gatorna. Domkyrkan stod stolt och spejade över staden, som om den hade koll på varenda vrå. Kanske är det ingen slump att en byggnad med så mycket makt placerades där och står över alla andra?

Vi testade vi så mycket ätbart vi hann på vår korta weekend: karelska piroger till frukost, risgrynsgröt och kaffeost till lunch, körsbär från torget. I Borgå åt vi lax på det goda men också sega, syrliga rågbrödet som fick käkarna att värka efter några tuggor. Jag passade på att träffa fina, resebloggande vänner (Malin och Jennifer) som bor i Helsingfors och fick tips om stadsdelen Kallio. Kul kvarter med egen stil och skön stämning!

Ja, det var en snabb tillbakablick till en somrig resa. Här är nio vykort från Helsingsfors och Borgå - vill du läsa mer om Finland på resebloggen hittar du alla inlägg här.