5 saker du inte visste om Parlamentspalatset i Bukarest, Rumänien

Ceausescus palats i Bukarest - en av världens största byggnader

Palatset i Rumäniens huvudstad Bukarest är världens näst största byggnad. Under diktatorn Ceausescus tid kallades det för Folkets hus - lite ironiskt när 30 000 vanliga bostäder var tvungna att rivas då palatset skulle byggas. Palatset rymmer 1100 rum, en stor teater och ett underjordiskt tunnelsystem ifall Ceausescu var tvungen att fly. Byggnaden består bland annat av 3500 ton kristallglas, en miljon kubikmeter marmor och 200 000 kubikmeter mattor - vissa av dem så stora att de var tvungna att vävas på plats i palatset. Nästan allt material som krävdes i byggnationen kommer från Rumänien och notan slutade som en av världshistoriens dyraste byggnader. De hisnande siffrorna säger en del om storleken, även om den måste upplevas på plats för att man verkligen ska förstå dess pampighet.

Idag sitter Rumäniens parlament här, men besökare kan även gå in i byggnaden på guidade turer. Vi gick en timslång tur och fick veta massor av spännande saker om palatset. Skrolla ner för att läsa fem saker du troligtvis inte visste om Parlamentspalatset i Bukarest!

Utsikten över Bukarest från palatsets balkong.

Utsikten över Bukarest från palatsets balkong.

Fem saker du inte visste om Parlamentspalatset i Bukarest

  1. Parlamenstpalatsets salar är byggda med särskild akustik för att maximera applåder och hejarop. Det var ett slugt sätt för diktatorn Ceausescu att överdriva sin popularitet och storhet.

  2. I palatset finns hela 2800 stycken kristallkronor.

  3. Allt material i palatset - från parkettgolv och handvävda gardiner till fönsterglas och takplattor - är rumänskt, förutom vissa dörrar i mahogny som var presenter från presidenten i Kongo.

  4. Chefsarkitekten var kvinna som då bara var 28 år. Hon hade 700 arkitekter och 20.000 byggarbetare under sig som jobbade dygnet runt. Det byggdes från år 1984 till 1997 med paus för revolutionen 1989.

  5. Det “rosa rummet” används bara för de allra viktigaste mötena med diplomater. Detta för att färgen är neutral och inte finns på någon flagga i världen.