5 saker du inte visste om Parlamentspalatset i Bukarest

Dubbla spegelbilder i Bukarest.

Dubbla spegelbilder i Bukarest.

Under diktatorn Ceausescus regeringstid förstördes många av de gamla, vackra byggnader i ett urbaniseringsprojekt. Däremot byggdes det kanske mest (ö)kända byggnaden av dem alla – Parlamentspalatset.

Det är världens nästa största administrativa byggnad och givetvis en av de dyraste som någonsin byggts. En miljon kubikmeter marmor, 3500 ton kristallglas och 1100 rum säger en del om storleken, även om den måste upplevas på plats för att man verkligen ska förstå dess pampighet. Den byggdes för att vara Rumäniens administrativa, styrande hjärta men kallas faktiskt än idag Folkets Hus av många rumäner. 

Utsikten över Bukarest från palatsets balkong.

Utsikten över Bukarest från palatsets balkong.

Fem fakta om Parlamentspalatset i Bukarest:

  1. Parlamentspalatsets salar är byggda med särskild akustik för att maximera applåder och hejarop. Den rumänske diktatorn visste nog hur han skulle fejka sin popularitet…

  2. I palatset finns hela 2800 kristallkronor.

  3. Allt material i palatset - från parkettgolv och handvävda gardiner till fönsterglas och takplattor - är rumänskt, förutom vissa dörrar i mahogny som var presenter från Kongo.

  4. Det var en kvinnlig arkitekt, då bara 28 år, som ledde byggandet. Hon hade 700 arkitekter och 20.000 byggarbetare som jobbade dygnet runt till förfogande. Det byggdes från år 1984 till 1997 med paus för revolutionen 1989.

  5. Det “rosa rummet” används bara för de allra viktigaste diplomatmötena. Detta för att färgen är neutral och finns inte på någon flagga i världen.