Peleș slott i Rumänien - mindre känt, men bättre, än Draculas slott

Peleș slott ligger vid staden Sinaia i Rumänien och är en betydligt mer intressant sevärdhet än det turistiga slottet i Bran, även känt som Draculas slott. Peleș slott byggdes på 1870-talet och var till en början kunglig “sommarstuga”. När kommunisterna tog makten i Rumänien blev det istället ett vilohem för statens kulturpersonligheter. Idag ägs det återigen av kungafamiljen men de hyr ut det som museum.

Peleș slott - som taget ur en Disneysaga

Slottet är en Disneydröm som en lycklig snickare har fått gått lös på. Det liknar ett tyskt korsvirkeshus med italiensk elegans, vilket får slottet att sticka ut bland andra europeiska slott - och det finns en förklaring till det. Kung Carol I, som beordrade bygget, ville inte att det skulle bli en tråkig kopia av sina kungakollegors slott. Istället blandades italiensk arkitektur med tysk stil och gav Peleș slott dess speciella karaktär.

Svalkande trädgård utanför Peleș slott

Utsidan är ett konstverk med trädetaljer och snidad dekor, medan insidan är fylld av spännande historia från både kungar och diktatorer. Slottet har 170 rum och en stor trädgård med terrasser, statypark och fontäner. Vi var här en varm sommardag och skuggorna i det enorma grönområdet var ljuvligt svalkande.

Trädgården kring Peleș slott är stor, grön och svalkar skönt sommartid.

Bra att veta när du besöker Peleș slott

  • Inträde för en våning kostar ca 60 kronor, för två våningar ca 120 kronor.

  • Tillstånd för att fota kostar ca 70 kronor.

  • Missa inte trädgården, det är värt att åka hit bara för att se den.

  • Vid slottet finns enbart ett fåtal matställen som är relativt turistiga. Satsa på Sinaia om du vill äta eller köpa något istället.

  • Från Bukarest tar det ca 2 timmar att köra med bil. Det går även bussar till Peleș slott, med byte i Sinaia.

  • Läs mer om Peles National Museum på deras webbplats.