Alla dessa -cations

Resevärlden är full av begrepp som speglar trender och behov i omvärlden. Jag tycker ofta att begreppen säger mer om tiden vi lever i, än vad de faktiskt betyder. “Turistkorridor” och “smygflyga” är två exempel som coronapandemin skapade. (För att få fart på turismen efter pandemin talas det om att skapa turistkorridorer och smygflygas innebörd säger nog sig självt.)

Nyorden i resevärlden bidrar också till att skapa nya reseanledningar och engelska ord som slutar på -cation verkar vara särskilt gångbara. Du är säkert bekant med workation och staycation vid det här laget. Men vilka av dessa andra -cations har du hört talas om?

Glamping - ytterligare ett nyord inom resesvängen.

Creacation

Resebloggaren Resfredag skrev om nya begrepp inom resebranschen för några år sedan och introducerade mig då för creacation: “I en vidare betydelse blir ordet creation ett samlingsbegrepp på en typ av semester som går ut på att semestra samtidigt som resenären förkovrar sig i att exempelvis sy, virka, dreja, snickra eller måla”, skriver hon. En kreativ semester helt enkelt!

Scandication

En scandication är en resa i Skandinavien, kort och gott. Resor i nordeuropeiska länder får lätt ett drömmigt skimmer över sig när de marknadsförs i andra länder, vilket säkert har bidragit till att skapa begreppet. SAS använder t.ex. det i sin marknadsföring av romantiska och kulinariska resmål i Norge.

Slowcation

Slowcation är ett begrepp som vi på Örebrokompaniet arbetade fram för några år sedan. Det är en slow vacation, ett sätt att resa och uppleva platser på det lite långsammare sättet. Här kan du läsa om slowcations i just Örebro:

På en staycation, eller hemester, upptäcker du området hemmavid. Kanske lokala korvmojen får sig en renässans?

Friendcation

Friendcation är inte bara ett ord som betyder kompisresa, utan också ett känt koncept framtaget av Joanna Swica och Louise Johannesson. Att åka på en friendcation handlar om, i deras mening, att “att våga utmanas, knyta nya vänskapsband och utvecklas som person”. Men jag tänker att det också kan syfta till att åka på en resa med en vän, ett kompisgäng eller att möta nya vänner på resan.

Workation

Som du säkert redan vet (och kanske har testat också?) är workation att jobba samtidigt som man semestrar. Exempelvis att jobba från en fjällstuga i Åre och varva dagjobb vid skärmen med fritid i skidbacken.

Staycation

Det sägs att begreppet staycation myntades 2018 i USA, när bensinpriset drastiskt steg och det blev för dyrt för många amerikaner att resa hemifrån. Alternativet blev istället en “stay home vacation” och snart var ordet staycation fött. På svenska heter det oftast hemester eller svemester, beroende på hur stort geografiskt område man rör sig inom på semestern.

Vaccication

Sist men inte minst är vaccication. Även det är ett nyord som bildades i och med pandemin. “Vaccinturism” är en svensk översättning som särskilt påverkade Gotland när det begav sig.

Har du fler idéer på ord som slutar på -cations? Vilken av dessa resor skulle du helst vilja åka på?