Att fylla 27 och andra födelsedagar jag firat utomlands

Foto: Katarina Wohlfart

Foto: Katarina Wohlfart

Idag fyller jag 27! Tänk vilken tjugotjusig ålder - på ovansidan av 25-strecket men ändå inte 30. Gammal nog för att inte vara ungdom längre, men inte riktigt vuxen - väl? Det blir man vid 36, har jag hört.

Vuxen eller ej, ett par saker har jag lärt mig under mitt tjugosjunde år:

Att livet är nu, inte sen

Jag har blivit brutalt påmind om hur skört livet är - fast man är ung och ska ha hela livet framför sig. Det får mig värdera annorlunda och kanske blunda för småsaker när det är de stora sakerna som verkligen betyder något.

Att var sak har sin tid

Att dela sovsal på hostels med ett dussin tonåringar. Att tänka carpe diem hela kvällen (och natten) fast man ska upp i ottan dagen efter. Till och med att planka på tunnelbanan! Det var då och då var det kul. Men var sak har helt klart sin tid...

Att balansera genom livet

Varken för mycket eller lite, för ofta eller sällan - utan bara lagom. Det behövs för att hålla vågskålarna i balans, fast är så svårt när jag vill resa mer än jag kan, skriva mer än jag orkar och hinna mer än jag borde.

Den viktiga balansen - även i sällskapsspel.

Den viktiga balansen - även i sällskapsspel.

Att vilostunder är heliga

För att kunna vara den glada, kreativa, hjälpsamma, starka och snälla versionen av mig som jag oftast är, har jag helgonförklarat vilostunder. Ibland räcker en timme, andra gånger behövs en hel dag för att tanka tillbaka mig. Oavsett är det alltid värt det. Läs mer om vilodagar i världsklass här.

Att kolla avbokningsskydd vid resor...

...fick jag surt lära mig när vi skulle ha åkt till Birmingham, men flygbolaget gick i konkurs och vi stod som frågetecken. En liten läxa som inte orsakade så stor skada, men gav desto större lärdom.

Resan mot 28

På vägen mot 28 år hoppas jag att Sanna, 27, fortsätter vara lika närvarande och nyfiken som som 26-åringen har varit. Men får jag önska något mer i födelsedagspresent, skulle det nog vara att kunna tycka om sådana där vuxna viner - på riktigt... 

Idag firar jag dagen i Aten. Även tidigare födelsedagar har jag haft nöjet att fira utomlands, här är ett par resor där jag passade på att bli ett år äldre: