Resebloggens 2017: året som har gått

Copy of Januari (1).png

2017 är snart slut och jag kan blicka tillbaka på ett resande år - trots att mitt fokusord för 2017 var "landa". Men mitt i allt flygande, flängande och flaxande har jag ändå mellanlandat här och där - i tre hem under året, i ett fast jobb, i flera roliga frilansuppdrag inom skrivande och destinationsutveckling, i insikter om min syn på mig själv och mitt sätt att leva. 

Här är en kort resumé av mitt resande år 2017:

Januari

Med familjen i Chile.

Med familjen i Chile.

2017 började i Chile. Vi bilade runt bland vingårdar, cyklade på landsbygden, strosade i storstäder och jag fick lära känna ännu ett sydamerikanskt land - som jag förstås kom att älska!

Jag gästinstagrammade både för This is Orebro och Nordic Travel Bloggers och min bok blev nominerad till Selmapriset. I januari tog även mina distanskurser från olika universitet slut och jag signades som fast anställd kommunikatör på heltid.

Februari

Med långfärdsskridskor på Hemfjäderns bländande is.

Med långfärdsskridskor på Hemfjäderns bländande is.

Förändringarnas månad - nytt jobb, ny lägenhet, ny vardag. Inget var sig likt och jag försökte hitta rutiner i nya livet. Jag hade lovat mig själv mindre frilans och färre resor, men... blev det så? Nej, för kul att inte säga ja till sådant ju. Jag blev även listad på den danska influencern Departdeuxs blogg över sina tio skandinaviska bloggfavoriter

Förutom jobb i olika former, åkte jag skridskor, fikade i snön och njöt av bländande blåa himlar och kristallvita isar.

Mars

Som ambassadör för Kvinnliga Äventyrare.

Som ambassadör för Kvinnliga Äventyrare.

I mars skrev jag ett uppmärksammat inlägg om kvinnliga vagabonder och förebilder på Kvinnodagen. Girl power-temat fortsatte i och med att jag blev representant för Kvinnliga Äventyrare. Jag åkte också till Skottland på en efterlängtad långhelg för att upptäcka min mormors fotspår i Edinburgh, som hon bodde i som ung.

Jag var också med på en workshopdag med vårt gäng #örebloggers där vi drillade varandra i bloggstrategier, skrivtekniker och företagsnischer.

April

Vårsolen var välkommen i april.

Vårsolen var välkommen i april.

April var en besvärlig månad då skrivlusten växlade lika oberäkneligt som vårvintervädret. Till slut landade jag dock efter flytten från lägenhet till litet hus med trädgård. Jag fyllde livet med mera grönt - örter, växter och blommor - och hemestrade mer. Upptäckte nya smultronställen härikring, blev mera hemmakär och skrev ett inlägg om att hitta hem som många läste och gillade.

Maj

Polsk mat överträffade mina förväntningar.

Polsk mat överträffade mina förväntningar.

Jag höll en workshop om att "skriva om sina äventyr" på Kvinnliga Äventyrares träff i Västerås som sedan blev en skrivguide - och min blogghistorias mest lästa inlägg. I maj åkte jag även på en pressresa till Polencyklade runt Hemfjädern till takten av Karin Boyes dikter och började paddla kajak.

Juni

Spegelblank sjö och frihetskänsla med kajaken.

Spegelblank sjö och frihetskänsla med kajaken.

Sommaren spirade och jag fick försmak av semestern på allra bästa sätt vid stenklippor och salta bad i Stockholm. Månaden fortsatte med Travel Blog Event i Stockholm, midsommar i Örebro och frukost med föreningen Kvinna och kulturföretagare. Jag blev intervjuad av Nerikes Allehanda om mitt bloggande och gav skrivtips i tidningen. 

Juli

Peles slott i Rumänien förde tankarna till Törnrosas saga.

Peles slott i Rumänien förde tankarna till Törnrosas saga.

Sommarens resa gick till Rumänien, där vi roadtrippade bland björnrika urskogar, söta medeltida pepparkaksstäder och makalösa slott med spiror och sägner. Bloggens mest lästa inlägg någonsin skrev jag efter att jag blev hundbiten i Brasov

Jag åkte även till Gotland för att vara i Almedalen och till Västervik för att fira mina morföräldrars diamantbröllop med hela släkten. Sommar-Sverige är fasligt fint! 

Augusti

Alphornsorkester välkomnade oss i Valais.

Alphornsorkester välkomnade oss i Valais.

I augusti åkte jag till Schweiz med Switzerland Tourism och ett helt gäng andra nordiska resebloggare. Vi upptäckte områdena Valais och Zermatt genom ljuvliga ostsmaker, mäktiga vandringar och skräckcykling downhill (!).

Den här månaden kom även mina fellow resebloggkollegor och vänner till Örebro! Jag hade ordnat en workation i samarbete med Örebrokompaniet, där vi djupdök i bloggiga ämnen och lärde känna Örebros pärlor genom sigthseeings och matupplevelser. Läs alla deltagarnas reflektioner från vår workation hos Daniela / Discovering the Planet.

Jag skrev en uppmärksammad text om att vara här och nu - eller ständigt någon annanstans när man reser. Uppenbarligen var det många som tyckte och tänkte som mig i den funderingen!

September

DSC_1922.jpg

Jag rivstartade september med att åka till Göteborg för att lära mig mer om hur vi kommunicerar hållbarhet med Sveriges Kommunikatörer. September var annars en mysig hemmamånad, där vi satte punkt för huslivet (för den här gången) och flyttade till stor och fin lägenhet. Att ha naturen nära är mitt prio, har jag lärt mig efter tre flyttar på ett år.

Oktober

Inställd resa och flytt gjorde september till en hemmamånad.

Inställd resa och flytt gjorde september till en hemmamånad.

Jenn - Forever Abroads, Resa Medvetets och min "resa utan research" till Birmingham blev inställd och vårt experiment tappade andan lite. Men - allt ger lärdomar och så även flygbiljetter utan avbokningsskydd... 

Under hösten reste jag inte utomlands alls, utan snarare många korta turer ut i naturen. Tid hemma med plats för många tankar blev inlägget om min skämmiga självreflektion om vem jag är om jag inte reser - helt klart månadens mest lästa.

November

Vinter i Värmland.

Vinter i Värmland.

I november skrev jag om den viktiga vilan och pausernas parenteser - orden satte verkligen pränt på vad jag behövde just då. Jag fotade första snön i min sambos stuga i Värmland som Visit Värmland lyfte på sin Facebooksida, tackade nej till resor för att kunna spendera ännu mer tid i skogen och började älska misosoppa. I slutet av månaden samlade jag ihop mina bästa tips mot skrivkramp och fick en hel del smarta hacks tillbaka av er, tack!

December

Olivpyramid i Aten.

Olivpyramid i Aten.

Bloggen pyntades med glitter och granbarr redan i början av december genom min resumé av alla mina tidigare julresor. Jag skrev även om mina födelsedagar utomlands - eftersom jag fyller på annandag jul och vi gillar att resa just över jul, har resorna blivit en del. 

I december var jag på Resias pressfrukost där vi pratade resetrender inför 2018, blev utnämnd som en av årets resebloggar (med titeln Årets reflekterande filosof!) och funderade på det här med att bo utomlands. 

Årets sista resa gick till Aten, där vi skålade in julen på vår takterrass med utsikt över det gyllene Akropolis, åt meze istället för julbord och vandrade bland tusenåriga kolonner och kapell. Mer om Aten kommer snart!

DSC_1618.JPG

Tack för att du kommenterar, tycker till och följer med på mina resor via bloggen! Jag hoppas du fortsätter sprida lika mycket glädje och reslust här även nästa år. Gott nytt reseår!