Boktips: "Kometen kommer" och Snusmumrikens konst att göra ingenting

images (1).jpg

Hej! Man kan tro att livet står på paus när bloggen inte uppdateras lika ofta som vanligt. Men det är snarare tvärsom, just nu pågår livet pågår som mest - fast utanför skärmens fyra sidor.

Det är stubbar i soliga skogsgläntor som jag vill sitta på. Tussilago som trotsar markens isiga marmoreringar. Solen som strösslar fräknar på min näsa. Kaffe som dricks i påtår, tretår. Muminböcker som får mig att göra hundöron på var och varannan sida för att meningarna säger precis det som behövs om livet som det känns just nu. Med Tove Janssons målande ord i tankarna sätter jag mig på stubben, dricker kaffe ur min Snusmumrikmugg och läser om den livsnjutande vandraren i slokhatt.

snusmumriken.jpg

Vem är Snusmumriken?

Han tänkt på hur förfärligt mycket han älskade allting, skogen och havet, regnet och vinden, solskenet och gräset och mossan och hur omöjligt det vore att leva utan alltsammans.
— Ur Kometen kommer av Tove Jansson

Han är figuren i Mumindalen som filosoferar, fiskar och vandrar omkring i världen. Varje höst vandrar Snusmumriken söderut och kommer tillbaka till Mumindalen till våren. Han lämnar alltid ett vårbrev till Mumintrollet, "första varma vårdag har du mig här igen", som han lägger på sitt vanliga ställe under den lilla spårvagnen av sjöskum. Så när Snusmumriken kommer, gör även våren det. 

Allt han behöver, bär han i sin ryggsäck. Han tycker att för många saker gör livet komplicerat. När han kommer till nya ställen frågar han aldrig vad de heter - utan han njuter främst av resan dit. Han har en ro i sig som gör honom till den lugnaste (och säkert lyckligaste) figuren i Tove Janssons värld. 

Konsten att bara leva 

Snusmumrikens säger en gång att "det är så skönt att göra ingenting". En annan karaktär kommenterar då att mumriken kanske bryr sig om allting, fast lite lugnt och lagom. De andra däremot, bryr sig om en enda sak. Mumintrollet vill bli. Fredriksson vill göra. Råddjuret vill ha. Men Snusmuriken, han bara lever. 

Det kanske är gott så. Att bara leva. Speciellt när Snusmumriken har kommit med årets första vårdag och jag sitter på den soliga stubben i skogen. Kaffet räcker till både påtår, tretår och ännu en tår och livet pågår som mest fast också som allra enklast. 

Fakta om Kometen kommer

Snusmumriken dyker upp för första gången i Mumintrollens värld i boken Kometen kommer. Där träffar han på Mumintrollet och Sniff när de på väg till ett observatorium. Snusmumriken lugnar den ständigt orolige Sniff genom sina historier och munspel.

Titeln Kometen kommer kan syfta på krigsstämningen som rådde i Finland under tiden boken skrevs (1946). I flykt, skräck och hot skriver Tove Jansson om hur Muminfigurerna reagerar olika inför faran - som jag tror är paralleller till människornas liv under krigsåren. Trots stressen, är Snusmumriken är ständigt lugn, lite mystisk och vet mycket om det mesta.