Mysiga kaféer som passar för utflykter i sommar!

Det finns kaféer och så finns det kaféer. Nu ska vi prata kaféer som är mer än bara ett fikastopp. Kaféer som har hembakat fikabröd och fina koppar, inte Delicatobollar och själlöst porslin. Kaféer du åker till och inte bara för att du råkade åka förbi. Kaféer värda en omväg eller två, helt enkelt. Min lista på såna kaféer växer ständigt. Här är 8 kaféer som står på min sommarlista!

Elsa Anderssons konditori (Norberg)

I över 100 år har Elsa Anderssons konditori legat vid torget i Norberg och gjort tangotårtan känd över hela Sverige. För några år sedan brann byggnaden ner till grunden, men bara ett år senare var Elsa tillbaka - samma stil, samma ställe och självklart samma tangotårta.

Café Tutingen (Askersund)

Anrika kaféer med snirkliga skyltar och stärkta servetter - det är något visst med dem. Café Tutingen i Askersund verkar vara precis ett sådant ställe. Tutingen ligger i stadens äldsta hus som är från 1780-talet. Namnet Tutingen kommer troligen från en apotekare som bodde här och sålde “tutingar”, ett annat ord för snaps.

Hjort-Olars kafe (Dala-Floda)

Röda stugor med vita knutar, gröna ängar och blånande berg… Det är Dalarna i sitt esse! Mitt i den här idylliska bilden ligger Hjort-Olars kafé i byn Dala-Floda. Att fika i deras trädgård med blommande äppelträd låter väl som en riktig sommardröm?

Café Wahlman (Hedemora)

Vi stannar i Dalarna ett tag till för nästa kafé ligger i Hedemora. Visste du att Hedemora är Dalarnas äldsta stad? Här finns gamla kvarter som är särskilt strosarvänliga. De kallas kulturkvarter och det är också här, vid Stora Torget, som du hittar Wahlmans hanverksbageri & café. Wahlmans ligger i det gamla apotekarhuset och inredning går i sekelskiftesstil. Kring samma gård ligger också en butik med byggnadsvård, en florist och chokladfabriken Labys.

Nora-Annas kafé i Öskevik (Nora)

Nora-Annas kafé ligger vackert i Östra Öskevik, 15 minuter med bil från Nora. Och det är inte vilken Anna som helst som har namngett kaféet vid Fåsjöns strand. Anna var Sveriges första kvinnliga löparstjärna och föddes på gården. Hon satte flera världsrekord och det tog över 20 år innan någon slog hennes topptider. Anna var också den första kvinnan som sprang ett ärevarv runt Stockholm Olympiastadion! Idag är hennes födelsehem både är ett sommarkafé, upplevelsebageri och ett litet museum över hennes liv.

Genbergs sommarkafé (Virsbo)

De senaste somrarna har vi snurrat omkring en del i Västmanland då min sambo har pluggat i Skinnskatteberg. Jag hade inte varit i Västmanland så mycket tidigare - därför är det extra roligt att upptäcka vad som finns att se och göra. Genbergs sommarkafé i Virsbo, 30 minuter med bil från Västerås, är ett ställe jag har fastnat för. Det är ett familjedrivet kafé som ligger i gamla bruksgården intill Strömsholms kanal. De har sitt kafé öppet på sommaren och ibland har de även vinkvällar med smått tilltugg.

Kafé Guldkringlan (Grythyttan)

Guldkringlan är ett kafé och konditori som har funnits i Grythyttan i nästan 100 år. Det ligger vid torget i lilla Grythyttan, småstaden i Bergslagen som är känd för såväl stålmöbler som måltidskunskap. På Guldkringlan jobbar bagare och konditorer, så bakverken här är av hög kvalitet.

Gamla Brukskontoret Bageri och konditori i Nyhammar (Ludvika)

Det pampiga, gamla kontoret i lilla Nyhammar har fått liv igen. Istället för räkenskaper och bokföring, som på brukets tid, är det nybakta bullar och räkmackor med twist som fyller den hundraåriga byggnaden. Familjen Surtmann har nyligen öppnat ett bageri och konditori som passar perfekt som ett fikastopp längs 66:an. Eller kombinera en fika på Brukskontoret med att besöka gårdsbutiken i Grangärde och vandra längs en historisk kyrkostig? Vips, så har du en heldagsutflykt planerad!

Pershyttans tågcafé (Nora)

Besöker du Pershyttan utanför Nora kan du fika riktigt gott och samtidigt få en rolig historielektion. Gamla delen av Pershyttan är en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar där stugor, hyttor och gruvor finns bevarade som förr i tiden. Sommartid kan du även göra en resa tillbaka i tiden med ånglok och rälsbuss till Pershyttan, Nora och andra fina platser. Och tågtemat tar inte slut här! I en historisk tågvagn huserar Pershyttans tågcafé som serverar både lunch, glass, kaffe och hembakat fikabröd. Hämta gärna en folder och gå en självguidad promenad i Pershyttan efteråt, så är tåg-, fika- och historieutflykten komplett!

Svalbo kafé (Nora)

Åker du på väg 50 mellan Lindesberg och Örebro i sommar ska du göra en liten avstickare och stanna till vid kvarndammen i Järle. Här ligger det hemtrevliga Svalbo kafé, där Mia dukar upp med hembakat och vällagat fika. Ta en paus i trädgården, njut av gott fikabröd och de fina omgivningarna. Här du tur, tajmar du besöket med en musikkväll, konsert eller motorträff! Granne med kaféet ligger ett stort, vitt stenhus som tidigare var bostad för smeder vid Jerle bruk. Idag är det hem och ateljé till keramikern Moa Rudebert.

Vill du strosa runt lite till i omgivningarna, kan jag tipsa om Järleån som ligger alldeles i närheten. Kring den slingrande ån, med små forsar och träd med hängande grenar i vattnet, finns en fin vandringsslinga på några kilometer.