En kärlekshistoria från Ecuador

Del två i miniserien om Ecuador: maten, mötena, människorna handlar om Dolores. Del ett handlar om hur Alla helgona firas i Ecuador.

Jag är glad för så många möten med olika människor i Ecuador. Att som journalist få träffa alla möjliga personer, fick mig att förstå vilka berättelser var och en bär på. Stories, levnadsöden, historier - man kan kalla det vad man vill, men det är de alldeles egna orden som skapar mening.

Dolores Quinche är en färgstark indiankvinna som jag minns lite extra. Hon bor i byn Quinchuquí i norra Ecuador där man talar indianspråket kichwa. Klurigt uppdrag, eftersom jag var van att jobba enbart på spanska. Men jag åkte dit för att prata om något som struntar blankt i språk och landsgränser - kärlek.

Hon är sedan 37 år gift med en fransman. Ett multikulturellt äktenskap som väckte - och fortfarande väcker - rynkade pannor på den konservativa landsbygden i Ecuador. 

Sida vid sida satt de och pratade på sitt alldeles egna, mixade språk - franska fraser, spanska ord och indiansk slang - som jag inte begrep ett ord av. Hon bar sin typiska anaco och traditionella blus, han klädd i jeans och skjorta. Indianska pärlband och märkesklocka som tickade fransk tid. Europeiska skor och sydamerikanska tofflor. Kontrasterna var stora men kärleken större.