5 favoriter (bortanför turiststråk och trängsel) i Barcelona

barcelona-tisp.JPG

Jag har varit i Barcelona flera gånger, både som besökare och boende, och staden kommer alltid ha en särskild plats i mitt hjärta. Det är lite som en syskonrelation mellan Barcelona och mig: lika mycket som jag beundrar den, kan jag irritera mig på den. Barcelona kan vara lika trotsig och påfrestande som rolig och härlig. Låter som ett typiskt syskon, eller hur?

Barcelonas turiststråk och trängsel må vara den irriterande och påfrestande biten - men guldkornen finns alldeles intill, det gäller bara att känna till dem. Här är mina favoriter i Barcelona:

Sagoparken Laberint d’Horta

Parc del Laberint d'Horta är en park som ligger i den bergiga stadsdelen Horta-Guinardó. I över 200 år har parken blomstrat kring temat som är romerska och grekiska gudar. I parken finns en nästan kilometerlång labyrint med rader av cypresser, som ger lite Alice i Underlandet-vibbar. Och nog är det en surrealistisk värld som labyrinten leder en till: färgsprakande blommor och formklippta häckar där statyer vilar i skuggan. Att komma hit och lämna Barcelonas stadspuls bakom sig är som att andas på riktigt för en stund.

Hitta hit: Passeig dels Castanyers 1

labyrinthe-de-horta.jpg
vegetarisk-restaurang-barcelona.JPG

Bästa och billigaste vegetariska lunchen

Det är en sanning med modifikation att det är billigt att äta ute i Barcelona. Som i alla storstäder är priserna högre än i övriga landet, men vissa stadsdelar i Barcelona är billigare än andra - den bohemiska stadsdelen Grácia är ett exempel. Här ligger hipstriga vegetariska restauranger vägg i vägg med traditionella vermutbarer. Ett ställe som har kombinerat det nya med det gamla är Quinoa Bar Vegetarià.

För ungefär 10 euro kan du äta menu del día med tre rätter, inklusive dryck och kaffe på maten. Frasiga tofuburgare med limesås och morotskaka med cashewfrosting, kan det smaka?

Hitta hit: Travessera de Gràcia, 203

Läs matrecension av Quinoà Bar Vegetarià här.

Historiska utkikspunkten Bunkers del Carmel

Bortanför Grácia tornar bergen upp sig. Staden tar inte slut för att bergen tar vid, utan här börjar de många trappstegen upp till utsiktspunkterna. En av de finaste är Bunkers del Carmel. Det är en förfallen fästning från det spanska inbördeskriget på 30-talet som idag är ett perfekt ställe att låta mörkret falla över staden och se nattljusen glittra och glimra.

Hitta hit: Berget heter Turó de la Rovira och gatan Carrer de Marià Labèrnia

barcelona-utkikspunkt.JPG

Sippa på en vermut

"Ska vi ta ett glas vermut?" är inte en ovanlig fråga i Barcelona när veckan närmar sig söndag. Suget efter något sött i glaset och socialt i baren kommer smygande. Den hippaste drycken i Barcelona får du i små glas med klirrande isbitar. En apelsinskiva simmar i den mörka drinken, gärna ackompanjerad av en spetsad oliv. Söt dryck, salt oliv och syrlig apelsin är en supergod kombination!

Gå gärna till Cala del Vermut - och bli inte förvånad om barens tapas serveras ur konservburkar! Förr i tiden var det ett tecken på lyx och flärd, så se det gärna med 1920-talets ögon…

Läs mer om vermutbarer i Barcelona här.

Hitta hit: Carrer de les Magdalenes, 6

Barcelona-vermut.JPG

Besök den eviga vilan på Montjuïcs kyrkogård

Kyrkogårdar kan vara både läskiga och hemsökta som vackra och vilsamma. Montjuïcs kyrkogård, med fantastisk utsikt över Barcelona, är en kombination. Här vilar många människor staplade på varandra i långa lådor. Det ser trångt ut, men var och är fortfarande vanligt i katolska Spanien. Kika noggrant på de ingraverade namnen på varje låda så kommer du snart märka skillnader i både klass, yrke och religion. De rika och adliga familjerna har utförliga inskriptioner med nästan hela släktträdet berättat medan de fattigare knappt har sitt eget namn på sin grav. I vissa fall är det bara ett kryss.

Nyfiken på fler kyrkogårdar i världen? Läs om gravturism i Helsingfors, Ecuador och Havanna här.

Kyrkogården Montjuic i Barcelona är såväl vilsam som skrämmande.

Kyrkogården Montjuic i Barcelona är såväl vilsam som skrämmande.