Söndagssippa på vermut i Barcelona + tips på tre genuina barer

Foto: Boca Dorada/Flickr

Foto: Boca Dorada/Flickr

Vamos a vermutear?

"Ska vi ta ett glas vermut?" är inte en ovanlig fråga i Barcelona när veckan börja närma sig söndag och suget efter något sött i glaset och socialt i baren kommer smygande. 

Den hippaste drycken i Barcelona får du i små glas med klirrande isbitar. En apelsinskiva simmar i din mörka drink, gärna ackompanjerad av en spetsad oliv. Givetvis avnjuter du din vermut lutandes mot den slitna bardisken - och sveper blicken över de som saknar känsla för stil och fortfarande beställer en caña eller en clara. Suck liksom. Det är ju såå 2013. Skämt åsido.

Ja. Självklart tackar du ja till vermutförslaget! Söt dryck, salt oliv och syrlig apelsin kommer visa sig vara en god kombination. Tillsammans med spanskt skvaller i baren är det en fin söndagssyssla som jag gärna hade tagit med mig hem till Sverige.

Jag vet inte mycket om vermutbarer i Sverige, men här kan du iallafall sippa hippt i Barcelona:

  • Bodega E. Marín i Grácia (Carrer Milà i Fontanals, 72)
    Stället har funnit sedan 1916 och liknar förståeligt nog ett museum. Men folket är desto yngre och beställer gärna billig dricka och tapastallrikar här. 

  • La Vermutería del Tano (Carrer Joan Blanques 17)
    Ni vet gränsen mellan ett sunkigt ställe med charm och ett sunkigt ställe som enbart är sunkigt? Jag vet fortfarande inte vad jag tycker, men jag vet iallafall att du ska beställa vermut de la casa här och sen spelar ställets charm inte så stor roll längre. Värt att veta: på Tano är tapasen ur konserv, och det är inte ett sämre utan bara ett tecken på autenticitet.

  • Vermutería Bar Lou (Carrer Escorial 3)
    Varför ödsla tid och kraft på utseendet när det är insidan som räknas? Till Bar Lou kommer gästerna ändå, för god vermut och torskbollar som tapas.

vermut.jpg