Garphyttans nationalpark - åkrar, ängar och hundraåringar

En lördag i april åkte vi den knappa halvtimmen från Örebro för att vandra bland hundraåringar i Garphyttans nationalpark. Det är fascinerande att de gamla träden har stått här i så många år. Hundra, kanske till och med hundratals! De har levt genom flera världskrig, politiska revolutioner, tekniska uppfinningar, klimatkriser och nu även en pandemi. Och här står de så stilla. Tysta. Lugna.

Det är nog därför jag också blir så i skogen - tyst, stilla, lugn.

Ingången till en av hagarna i Garphyttans nationalpark.

Ingången till en av hagarna i Garphyttans nationalpark.

Nationalpark med anor

Garphyttans nationalpark var en av de första nationalparkerna som bildades i Sverige - bland de första även i Europa! Det var 1909 och sedan dess har många naturområden skyddats på samma sätt som Garphyttans skogar.

Innan det var en nationalpark tillhörde marken en bergsmansgård i en närliggande by. Åkrarna, ängarna och den gamla gårdstomten är tydliga tecken på hur naturen brukades av människorna som levde här. Än idag tas odlingsmarken om hand genom årlig slåtter, för att bevara de blomsterrika ängarna.

Vandringsleder i Garphyttans nationalpark

Det finns flera stigar i nationalparken med varierande längd, bland annat Ängsstigen på 0,6 km är lättgången och passar både barnben och rullstolar och Bergsstigen på 3 km som är mer kuperad och passerar en fin utsiktsplats. Här kan du läsa mer om alla vandringsstigar i Garphyttans nationalpark. Även Bergslagsledens etapp 11 gör en krokig sväng in i parken.

Hamlade träd och wraps till lunch

Vi gick en liten tur genom hagarna och gammelskogen och kollade in de “hamlade” träden. Nytt ord och ny lärdom för mig - hamla är ett sätt att beskära träd för att skapa foder åt betesdjur. De såg stympade och klumpiga ut med sina korta, knubbiga grenar - men min skogsmästarsambo intygar att det är både bra och smart.

Snart hittade vi en solig glänta med ståtliga tallar att luta sig mot - perfekt för picknick! Vi hade med oss mat och fika från Rosengrens skafferi, en vegetarisk restaurang i Örebro. Wraps med rödbetshummus och sallad, morotskaka och lemonad satte piffen på den här lördagslunchen.