Tea time i Skottland - guide till den bästa teupplevelsen

Vintage tea som förr i tiden

Det pyser, sjuder och puttrar om Glasgow. Andedräkten från tekannorna får stadens alla tea houses att imma och den Earl Grey-doftande ångan värmer oss i vårkylan.

I stadsdelen West End ligger flera tea house på rad, men vi går några gator bort för att komma undan de värsta turiststråken. På Cresswell Lane hittar vi The Cup and Saucer Vintage Tea House, ett hemtrevligt litet tea room på övervåningen som ligger i samma lokaler som både en frisör, en second hand-butik med galaklänningar och en tatuerare. En blandningen kan ju inte vara annat än lyckad, tänker vi, och sätter oss förväntansfullt i de söta, pastellfärgade 50-talsfåtöljerna.

Menyn för afternoon tea är lång och detaljerad - klassiskt vitt eller fullkorn till brödsnittarna, äpple- och kanelscones eller "crumbliga", jordgubbs- eller plommonsylt och tonfisk eller skinka som pålägg. Utöver det, kommer menyn för teet, som är lika tjock som en J.K. Rowlingroman.... Vi kapitulerar inför beslutsångesten och låter servitören välja åt oss, vilket visar sig vara ett klokt val.

Inne i värmen hos Vintage Tea Room i Glasgow.

Inne i värmen hos Vintage Tea Room i Glasgow.

menu-tea-room-sanna-rosell

Afternoon tea med extra allt

Med diskreta rörelser dukar servitören elegant fram teservisens alla attiraljer: smörgåstallrikar, bestick, assietter, skedar. Det klirrar melodiskt om teskeden i koppen, som om den själv vore dirigenten i en tea house-orkester. Sockerskål och mjölkkanna. Pressad linneservett och virkad duk. Tekoppen i sin blomstrande prakt, med tillhörande fat där rosorna växer ändå ut mot porslinets kant. Mitt på bordet tronar tekannan som pyser ånga av ingefärs- och citruste. 

Sist men inte minst kommer huvudnumret i denna brittiska klassiska kulturkavalkad - det tre våningar höga serveringsfatet som får sällskapet runt borden att imponerat spontansucka "oh my!" och "my dear!". Det dignar av eleganta snittar, bulliga scones, fluffig grädde och färska bär och frukter. 

Mer om te

Nybakade scones, krämigt vispad grädde, sylt gjord på trädgårdens bär och perfekt bryggt te. En äkta brittisk ”tea time” är en upplevelse för både smak och syn.

Tedrickandet började i Storbritannien redan år 1662, tack vare portugisiska influenser och en viss adelsdams goda smak för te. När Catherine de Braganza från Portugal gifte sig med den brittiske prinsen Charles den andre, tog hon med sig kulturen att dricka te vid hovet på eftermiddagarna.

Afternoon tea - socialt och snofsigt fika

En klassisk afternoon tea har eftervärlden däremot att tacka hertiginnan av Bedford för. Till att börja med var det helt enkelt ett sätt att stilla eftermiddagssuget mellan lunch och middag. Så småningom växte ”mellanmålet” till en stor social tillställning, med särskilda klädkoder och regler för vett och etikett. Förutom te serverades även små smörgåsar, med pålägg som färskost och gurka, mjuka kakor och scones med sylt och grädde.

Cream tea - mellis med finess

En cream tea är ett lättare variant på afternoon tea. När ångloket gjorde entré i Europa, växte turismen och trenden att resa bland de som hade överflöd av pengar.

Turisterna ville uppleva något nytt och gärna lokalt, vilket gjorde att cream tea blev en succé i överklassen. Vad som är en "proper cream tea" är dock omstritt:

  • Enligt traditionen från Devon ska du dela din scone på mitten, först bre på grädde och sedan sylt.
  • I Cornwall däremot, brer du din scone med smör så att det smälter, för att sedan addera sylt och sist grädde.

Kulturen kring tea time är så sammanflätad med historien att varje del har sina varianter. Gemensamt har de dock att aldrig, aldrig servera med lättvispad grädde – tjock, ”clotted” grädde ska det vara.

Tips med smak av te i Glasgow

Foto från The Butterfly and the pig's hemsida.

Foto från The Butterfly and the pig's hemsida.

  • The Butterfly and the pig är ett stylat tea house i centrala Glasgow. Kakbuffén är extremt instagramvänlig och den docksöta tesalongen är en perfekt selfiebakgrund för de, främst yngre, besökarna.

  • The Willow Tea Rooms är en historisk pärla i tevärlden. The White Dining Room är signerad den berömda, skotska arkitekten Mackintosh, som designade allt från dörrknopparna och tapeterna till servitrisernas förkläden och hättor. 1903 öppnades dörrarna till detta tea house som då var stadens hippaste ställe. Idag har The Willow Tea House flyttat till ny adress (Buchanan Street) men den historiska andan lever kvar.

Har du tetips att dela med dig av? Vad är din cup of tea - svart, med mjölk eller någon annan sort (eller kanske helst kaffe)?