En dag i Edinburgh

Såhär spenderade vi en av våra dagar i Skottlands huvudstad, med många mil i promenadskorna och mycket mat i magen. 

08.30 Morgonstund

Vaknar av resväskors rullande på kullerstensgatan utanför. Morgonljuset lyser kallt och friskt in i rummet. Himlen är oskyldigt blå och skvallrar om att dagen kommer bli vacker.

edinburgh-hotel-sanna-rosell

09.05 Frukost i New Town-stil

Tassar två trappor ner till frukostrummet som vårt bed and breakfast har i husets källarvåning. I ”vår” stadsdel New Town är det vanligt med butiker och caféer i lokaler under markplan. Förr i tiden var det våningar för enbart fattiga och sjuka, medan ju rikare och förnämare man var, bodde man högre upp.

10.20 Old Towns gränder

Med bästa upptäckarskorna på, promenerar vi gata upp och gata ned i Old Town. Royal Mile är den turistiga gatan mellan slottet och drottningens palats, med turisthak och kitschbutiker som vi gärna undviker. Istället smyger vi ner i de olika ”closets”, gränder, som finns och hittar både lugna, gröna oaser och hipstriga food & flea markets.

13.35 Veganska tatties

Vid lunch letar vi rätt på det lilla matstället med ”tatties” som Charlotta (bloggen Bara Brittiskt) har tipsat om. Tattie är bakad potatis med fyllning som både mättar och värmer i den skotska, råa kylan. Lokalen är pytteliten med bara ett bord, men potatisarna enorma! Efter mycket velande väljer vi varsin potatis med veganska fyllningar: avokadoröra och linscurry.

 The Baked Potatoe Shop i Edinburgh

The Baked Potatoe Shop i Edinburgh

14.15 Arthur

Efter snabblunchen spritter benen av kolhydratkickar och potatispower. Och tack och lov för den energirika maten, för Arthur var nämligen ingen att leka med. Men det visste vi inte då, när vi glada i hågen traskade mot parken Holyroad för att bestiga toppen Arthurs Seat. Berget är en vilande vulkan, vilket märks av både den trubbiga formen och de svarta steniga, stigarna.

 Några av Edinburghs mest kända landmärken: Old Town, Arthur's Seat och X.

Några av Edinburghs mest kända landmärken: Old Town, Arthur's Seat och X.

17.30-18 Akvareller

Oklar tidsuppfattning, men klockan kunde inte vara mindre relevant när vi äntligen hade nått toppen av berget. Den mäktiga känslan att ha havet till höger, bergen till vänster och hela staden rakt under fötterna är obeskrivbar. Hela vyn såg ut att vara målad med akvarell – bergens gröna flyter samman med himlens blå och molnens vita. Städernas grå med de sista solstrålarnas skimrande silver. Som en tavla utan ram.

20.15 Pubmiddag

Stan har klätts i gatlyktornas sken och pubarnas varma ljus. Vi har gått till kvarterspuben och känner oss sådär avslappnat lokala. Vi har börjat kvällen med varsin öl, fast ingen av oss egentligen gillar det. Men det känns äkta, skotskt och kul – tills vi inser att vi sippande tvingar i oss amerikanska Samuel Adams… Men maten däremot, är genuint brittisk – fish and chips. Frityren knastrar och flottet får våra läppar att glänsa. Chipsen har skalet kvar och är som godast när man dubbeldippar i tartarsåsen.

Som om inte två koljafiléer som simmar i frityrsmet och ett berg av chips i Arthurs Seat-size vore nog, är vi sugna på att smaka ett gäng skotska ostar. Till dem, som är både lagrade och mögliga, får vi plommonmarmelad och svarta kex med lavasalt.  

skotska-ostar-sanna-rosell

22.45 Good night Edinbra'

Med jeansknapparna uppknäppta och sömnen lurande bakom vilken gäsp som helst, inser vi att vi kanske inte är så lokala ändå. Vi pallar inte skottarnas hålligång i vare sig öldrickande eller nattsuddande. Men efter en heldag utomhus, i både stadsmiljö och orörd natur, är vi nöjda och fulla av upplevelser. Väl hemma på vårt B&B kommer sömnen snabbt och vi drömmer redan om nästa dag i våra upptäckarskor.

view-edinburgh-sanna-rosell