Höstlistan 2022

Det är snart mitten av september och nog är hösten officiellt här. Visst, luften har varit krispig i ett par veckor nu och himlen kristallklar på ett sätt som bara hösten förmår. Ett och annat löv har singlat ner till marken och jag har plockat gula svampar i skogen. Så nu är det verkligen dags för en höstlista!

Beskriv din höst med tre ord.

Mysig, spännande, något nytt. Det blev visst fyra ord, oj då.

Vilka är dina mål i höst?

Vara frisk och må bra, ta vara på varje dag (även de vardagströtta, regniga tisdagarna i oktober) och vara i naturen så ofta jag kan.

Känner du dig klar med sommaren?

Ja! Sommaren var fantastisk. Lång, glad och rik på fina upplevelser och bra människor och platser jag gillar. Därför känns det helt rätt att tacka adjö till den och säga hej till hösten.

Vad var bäst och sämst med sommaren?

Allra bäst var nog att sommaren var så lång! Den var ju faktiskt inte längre än andra somrar, men för mig startade den redan i maj och rundades av först nu, i september. Jag har gjort somriga saker, ätit sommarsmaker och tänkt i somriga banor under alla dessa månader. Badat tidigt på säsongen, ätit frukost utomhus när solen gått upp, lyssnat på regndropp mot tältduken och plöjt böcker i solen på balkongen. Hundratals små somriga detaljer har fått maj, juni, juli och augusti att kännas som sommarlov mest hela tiden.

Det sämsta var nog att jag fick borrelia igen. I år var jag mer uppmärksam på bettet och fick snabbare vård, till skillnad från förra året då jag gick med ett flammigt märke i flera veckor innan jag fick antibiotika. Usch, fästingar är läskiga djur! Du vaccinerar dig väl mot TBE?

Hur såg din höst ut för ett år sedan?

Hösten 2021 är mest en pandemidimma. Var det tredje eller fjärde vågen då? Jag tror jag jobbade mestadels hemifrån, men gjorde många helgutflykter i närheten och var förstås ute i naturen mycket. Över en långhelg åkte vi till dalafjällen och vandrade. Vi bodde i en stuga vid Hävlingen, på gränsen mellan Dalarna och Härjedalen, och gjorde dagsturer till fjälls och skogs. En helt underbar resa! I november åkte jag till Tunisien och kände mig ringrostig på att resa utomlands igen. Men det var lika härligt som alltid och veckan var fylld med Medelhavsbriser, spännande gatumat, färgstark konst och historiska skatter.

Hur såg din höst ut för fem år sedan?

Hösten 2017 var ett riktigt reseår. Jag var i Polen, Schweiz, Skottland och skulle även åkt till England (men den resan gick inte riktigt som tänkt). Emellan alla resor hann jag också med att jobba - då både som frilansande skribent i egen regi och som kommunikatör på ett energibolag. Jag bodde, precis som nu, i Örebro med sambo (samma sambo som nu!) och la det mesta av min tid utöver resor och jobb på att fota, skriva, träna och vara ute i naturen.

Vilken kultur har du tänkt konsumera i höst?

Böcker! Jag har kommit i bokslukaråldern igen som vuxen och lånar skönlitterära böcker från bibblan på löpande band. Jag läser helst utifrån ett tema, så det kan bli tre böcker på rad om Lapplandskriget eller 60-talet i Zambia. Slumpen styr mestadels, men jag har några favoritförfattare som återkommer i bokhyllan, som Tove Jansson och Mario Vargas Llosa. En bok som jag sträckläste i somras var “Sarek” av Ulf Kvensler - så bra!

Vad blir ditt mest använda plagg i höst?

Understället i ull. Lika skönt att mysa runt inomhus i, som praktiskt att ha närmast kroppen när man är ute och det är kallt.

Kommer du i höst att boka någon utlandsresa?

Nej, i höst och vinter håller jag mig inom landet. Gärna några kortare turer i Sverige, men vill varken resa långt eller krävande. Hösten blir nog äventyrlig på sitt sätt så utlandsresorna får vänta lite.

Hur hanterar du kyla och mörker?

Kyla är lätt, tänker “kläder efter väder”. Är jag utomhus vill jag röra på mig så jag inte fastnar i frysträsket. Mörket tycker jag mest bara är mysigt. Om det inte skulle vara mörkt om kvällarna, skulle det ju inte vara någon vits med att tända alla mysiga ljus? Och det är ju dom som gör hela höststämningen!

Bästa maten på hösten?

Jag borde svara mustiga grytor och långkok, eller hur? Eller i alla fall smörstekta kantareller. Men visst, gula kantareller är jättegoda i början av hösten när de fortfarande är “nyhetens behag”. Grytor i all ära, men i höst äter jag nog helst nudelsoppor med god buljong och massa grönsaker i. Kanske ägg eller tofu i lagom stora, äta-med-pinnar-vänliga bitar. Och grillad korv såklart, helst efter en skön höstpromenad i skogen som gett lite äppelrosiga kinder.