Hundbiten i Rumänien, rabiesbehandling och blått kort

romania-sanna-rosell

"Han är bara nyfiken" tänkte jag och fortsatte gå framåt på gatan. Jag var vid Brasovs gamla fort för att kolla på utsikten över den vackra, medeltida staden. Ett par familjer låg i gräset och solade, andra strosade lugnt omkring precis som jag. Hunden hade inget koppel och lunkade sakta emot mig. Kom närmare och närmare. 

"Hmm, närgången hund..." hann jag tänka men såg fortfarande den som nyfiken och snäll - tills det högg till i vaden och det enda jag såg var en morrande käft som bet i mina ben. Efter vaden högg hunden i låret och tänderna borrade sig in i baksidan. Ungefär här hade den första förvåningen övergått till paralyserad rädsla. Hur försvarar man sig mot en stor schäfer med ursinniga käftar? 

Han valsade runt mig och morrade medan jag desperat letade efter en ägare med blicken. Till slut ropade en tant på hunden, som då smet iväg åt andra hållet men iallafall lämnade mig. Hon sa något på rumänska, ryckte på axlarna och försvann hon också. 

Kvar stod jag med bultande sår på benet, tårar som sprängde bakom ögonlocken och hade knappt hunnit fatta vad som hänt de senaste 30 sekunderna. "You go hospital. Quick." sa en man som var i närheten. Alla skräckhistorier jag hört om rabies och listan över hundattacker som Rumänien toppar, snurrade i huvudet på mig tills vi hittade till sjukhuset.

romania-street-sanna-rosell

Snabb hjälp på sjukhus

Infektionskliniken låg i en avkrok av sjukhuset och såg ut som ett slitet badrum i en gammal svartvit film. Det var fullt med familjer, barn och gamlingar i ett kösystem utan vare sig början eller slut. Snart blev det min tur och snälla patienter tolkade mig för läkaren. En spruta i varje arm, desinfekterande sårtvätt och antibiotikakur. Snabbt och smidigt med sjukvård utomlands (förutom att jag svimmade efter första sprutan...) 

Blått kort ger vård på lika villkor

Tack vare det blåa kortet från Försäkringskassan fick jag hjälp på samma villkor som lokalbefolkningen, d.v.s. i Rumänien helt gratis. Utan kortet hade jag visserligen kunnat få ersättning i efterhand, men slipper gärna det pappersarbetet. Kortet gäller för sjukvård och tandvård i alla EU-länder (+ Schweiz), dock med två krav:

  • att du inte kan vänta med vården tills du kommer till Sverige

  • att du får vård hos ett sjukhus som är ansluten till det allmänna vårdsystemet i landet

Du kan beställa kortet här och det verkar också finnas som app.

Rumänska gatuhundar och rabiessmitta

Nu går jag på antirabiesbehandling i några månader och mår finfint. Även om jag inte tror att hunden hade rabies, ger de samma dunderkur till alla bitna för säkerhets skull. Hundbett är relativt vanligt i Rumänien, men de sker oftast av gatuhundar i huvudstaden. Sedan 2013, då en fyraåring blev ihjälbiten av ett gäng hundar, har staten samlat in, tagit hand om eller avlivat över 50 000 herrelösa hundar. Antalet attacker minskade då väldigt mycket. 

Jag skriver inte det här för att avskräcka dig från att åka till Rumänien - tvärsom! Det är ett fantastiskt fint land men som överallt kan man ha otur. Det hade jag, men också tur - att sjukvården fanns så nära, att betten inte var djupare och att det blåa kortet ger mig så bra hjälp. 

Har något liknande hänt dig på resa? Hur hanterade sjukvården utomlands det då?