Semester och statistik - reser jag som den typiska svensken?

- Det här inlägget är ett samarbete med Auto Europe. Åsikter, tankar och text är som vanligt mina egna. -

Jag har nyss kommit hem från roadtrippen i Rumänien och ger mig i vanlig ordning lite tid för resereflektion. Utvärderande tankar om vad som var bra och mindre bra, vad som var värt att lägga tid och pengar på eller inte.

Efter den här resan har jag dessutom färsk statistik om svenskars semestrar att jämföra med. Det är hyrbilsfirman Auto Europe som har tagit fram infografiken som ger bilden av snittsvensken. Så, Rumänienresan vs den genomsnittliga svenskens semesterresa - vad liknar och vad skiljer sig åt?

Hur vi reser och vad vi betalar

SE_people-on-holidays-2.jpg

Rumänienresan: 2816 km (Stockholm - Bukarest) och 4307 kr (totala kostnader). Min kostnad är inte ens en tiondel av snittsvenskens, men betalar man för hela sin familj kan ju prislappen öka ordentligt. Nu är också Rumänien ett billigt land att resa i med svenska mått mätt och vi reser allmänt sparsamt, så denna markanta skillnad överraskar mig inte så mycket.

Snittsvenskens semester: 3835 km och 56.489 kr 

Vad vi roar oss med

SE_people-on-holidays-4.jpg

Rumänienresan: 2 böcker, varav en skönlitterär och en Lonely Planet. Total tid jag umgicks med telefonen (sociala medier, gps, reseforum, översättningar osv.) är lätt över genomsnittsvenskens tid. 

Snittsvenskens semester: nästan 3 böcker, lite över 3 timmar med mobilen, 2,5 timme på sociala medier

Vad vi tycker är jobbigt

SE_people-on-holidays-3.jpg

Rumänienresan: Jag skulle kunna trippla antalet gånger jag vilset måste fråga efter vägen, utan underdrift. Bråk är jag desto mer sparsam med, kanske ett eller två under hela resan samt ett par gånger har jag nog knorrat över Bukarests 37-gradiga sommarväder.

Snittsvenskens semester: 3 vägvisningar, 5 bråk, 10 gnäll över värmen

Vad vi äter

Rumänienresan: 70 drycker med alkohol i under två veckor är 5 öl/vin/drinkar om dagen. Det är mycket, tycker iallafall jag. Jag förstår inte hur en hinner dricka allt det? En kall öl och några salta oliver som snacks efter en stadstur eller ett rumänskt rödvin till middagen - ja, tack! Men inte ett konstant klunkande bara för att det ska "vara semester". 

Snittsvenskens semester: Hälften av alla säger att de inte har koll på vad de äter - vadfalls?! säger jag. Maten är ju en av de viktigaste och roligaste delar i att resa och smaka på nya kulturer. Jag har stenkoll på vad jag äter och varför. Helst så lokalt och traditionellt som möjligt.

Summan av kardemumman

Skillnaderna är framförallt kostnaderna och maten/drycken. Vår Rumänienresa var visserligen något kortare (11 dagar) än den som undersökningen grundades på och jag gissar att kostnaderna som statistiken uppger gäller för hela sällskapet. Vad snittsvensken äter och dricker jämfört med mig skiljer sig också mycket. Jag dricker inte mycket alkohol och har koll på vad jag vill äta - ur ett kulturellt och inte kaloriellt (nytt ord?) perspektiv. Sen förstår jag ju att rumäner - såväl som alla andra - också äter global snabbmat istället för mormors goda gryta tillagad enligt det gamla släktreceptet och så vidare. När åt jag typisk svensk mat, som surströmming eller älgstek senast liksom? Nä, just det.

Likheterna är främst vad vi underhåller oss med och hur mycket tid vi spenderar i den lilla luren. Jag förstår inte hur jag reste innan smarta telefoner och vad jag egentligen gjorde av den tiden jag nu spenderar i deras värld?! Samtidigt inser jag att 3,2 dagar med näsan i mobilen innebär nästan 45 timmar under en två veckorsresa - mer än en vanlig arbetsvecka! Det är en hel del tid som jag skulle kunna lägga på att titta på annat, som den fina rumänska naturen eller alla de vidunderliga utsikter vi passerade.

Jag skulle gärna komma upp i samma nivå som snittsvensken vad gäller att läsa böcker, men då fler romaner och inte fler reseguider. Förutom det har jag och min Rumänienresa inte många likheter med den genomsnittliga svenskens semester.

Vilka likheter och skillnader ser du mellan dig och statistiken? 

- Det här inlägget är ett samarbete med Auto Europe. Åsikter, tankar och text är som vanligt mina egna. -