Kaffets dag är kultur och koffein

kaffets-dag.jpg

Idag är det kaffets dag! En helig stund, en tid för tankar, en anledning att träffas. Svart, brunt, beige. Ett måste, en smaksak, en snabbis. Hur vill du ha ditt?

kaffekunskap

Vi snackar kaffe såklart. Jag sitter här och skriver i sällskap av en kopp (som jag brukar). Det är återuppvärmt pulverkaffe, precis som jag vill ha det. Min chef i Spanien däremot, föredrar sina åtta espresso om dagen, men så rinner det ju italienskt blod i hans ådror också. När jag bodde i kollektiv med tyskar ville de ha mjölk med kaffe istället för kaffe med mjölk. Smaken är olika såväl och kulturen styr hur, var och när vi dricker kaffet.

I början var Spaniens kafékultur en koffeinrusig upptäcksfärd för mig. Vad är vad och hur dricks när?

  • Solo är den lille rackaren som river till efter maten. En espresso svart som natten. Intas gärna stående vid disken (och då ofta är några cent billigare än till bords!)

  • Cortado är som ovan fast med mjölk. Passar också efter maten och även senare på eftermiddagen. Vuxenmellis för spanjorer.

  • Nublado betyder molnigt och det är just vad detta kaffe är - lite mjölkmoln på toppen.

  • Sombrado är en kaffe med skugga, mer kaffe än det tidigare nämnda mesiga molnet.

  • Café con leche är inte svårare än vad det låter. Kallar vi det caffe latte blir det återigen italienska, eller café au lait på franska, och motsvarar den svenska beige koppen med mjölk.