Flanera och fynda vintage i Prag

Detta inlägg är en del i ett samarbete med Czech Tourism. Åsikter och rekommendationer är dock alltid mina egna.

En resa till Tjeckien startar och slutar ofta i Prag. Men med tanke på att huvudstaden är, som små många andra städer, trångt av turister tyckte jag det räckte med en dag för att se konsten, känna på höjden och smaka maten. Men icke. Jag ville bara ha mer av Prag! Staden får stå kvar på Listan tills nästa besök med andra ord...

David Cerny är den tjeckiska konstnären som har fått Prag att sätta pilsnern i halsen. Med sin humoristiska men ändå tänkvärda konst, har han smyckat både Tjeckiens huvudstad och övriga Europa med skulpturer och målningar.

När kisseri blir konst, blir det givetvis en sevärdhet. Dessutom kan du själv vara med och skapa mening – bokstavligen, då du kan smsa ord till ett nummer som är kopplat till de kissande männen. Med stadig hand om snoppen skriver de orden med kisstrålen som skvätts ner i pölen formad efter Tjeckiens landgränser. 

Karlsbron, Charles Bridge, är nog Prags mest kända bro. Det är just därför ett trångt och turistigt ställe, med försäljare och konstnärer på rad. Sådana platser får mig att vilja fly, men jag hittade ett soligt hörn där skuggorna lekte och lugnet var skönt. 

Jag strosade runt i gamla stan och hittar en lite skymd kullerstensgränd. Utanför en kitschigt pyntad dörr satt en gubbe och bolmade som en skorsten. Han berättade att innanför dörren hade han ett par grejer som mest ligger och skräpar. Nyfiken på vad som gömde sig därinne, kollade jag in hans lilla butik. Själv satt han kvar utanför och "håller vakt" sa han. Det visar sig vara en liten loppis med dockor, klockor och andra prylar från sovjettiden. Samlarvärdet på allt det vågar jag knappt tänka på, och gubben med ciggen vet nog inte vilken second hand-skatt han sitter "och vaktar"!

Högst upp i Prags TV-torn ligger restaurangen Oblacca, som passande nog betyder "moln". Vyn är svindlande, med 360 graders utsikt över hela staden. Vi kommer dit tidig middagstid för att se solen slockna och senare se det blinkande glittret lysa upp staden. Som eldflugor tänds och släcks ljuspunkterna om vartannat, och det är ett skådespel som nästan tar fokus från den fina maten. 

Det är high cuisine, i ordets rätta bemärkelse. Maten är inte typisk tjeckisk, utan europeisk och modern – vilket tyvärr får menyn att inte kännas så speciell. Men det är gott och prisvärt, med tanke på att det anses vara ett once in a lifetime-besök för de allra flesta tjecker medan i jämförelse med svenska priser inte kostar mer än ett ”vanligt” restaurangbesök.

När jag sen går hemåt över Karlsbron är trängseln som bortblåst. Kullerstensgatorna är tomma och tysta, lugnet har lagt sig. En dag i Prag var en bra början på resten av resan i Tjeckien. Men mer om det i nästa inlägg!

Thumbnail-bilden är tagen är Antti Hentinen (@nextstopunknown). Detta inlägg är en del i ett samarbete med Czech Tourism. Åsikter och rekommendationer är dock alltid mina egna.