Löptur och drömfrukost - den allra bästa av morgnar i Kristianstad

Resan till Kristianstad var en pressinbjudan från Visit Kristianstad. Material, åsikter och tankar är som alltid mina egna.

vattenriket-kristianstad.jpg

Morgonen är min bästa tid på dygnet. Jag älskar tidiga morgnar, men inte specifikt att gå upp tidigt - utan bara vara uppe för att hinna med dagen från start. Börjar min dag ungefär när dagen vaknar känns det nämligen som att jag är i fas ända till kvällen.

Så, när dagen gryr är jag uppe för att ta vara på den. Den bästa av dagar är jag först ute i springskor och sedan inne vid frukostbordet! En sådan perfekt morgon hade jag i Kristianstad. Först sprang jag en skön tur längs Linnérundan, 6 km, vid Naturum.

vattenriket-kristianstad-naturum.jpg

Kristianstad är verkligen en stad mitt i ett vattenrike - Helgeån slingrar sig nära centrum och hela staden ligger faktiskt under vattenytan. Vattenriket i Kristianstad är både ett besöksmål och biosfärområde. Det ligger bara några minuters promenad från stan och är ett öppet landskap med våtmarker och ängar. Här finns uttrar, fåglar och såklart många frilufsare till fots, cykel eller häst. Naturum i Vattenriket är en böljande byggnad som binder samman stad och natur. Som en nod i träkostym står det på pålar i vattenlandet och välkomnar besökarna till den fina naturen.

vattenriket-kristianstad-2.jpg

Stegen trampade på ovanligt lätt för att vara i arla morgonstund, kanske var det tack vare frukosten som jag visste väntade på hotellet? Annas Hotell har nämligen en buffé som är vida känd bland hotellfrukostälskare. Jag var dessutom riktigt hungrig, så vägen tillbaka var nog mina snabbaste kilometer någonsin.

Och frukostbuffén sen, jisses vilken dröm! Den uppdukade buffén var som rena rama konstverket med guldkantade porslinsfat, handskrivna etiketter och finskuren frukt. Var för sig blev detaljerna som godis för ögonen och helheten blev en buffé i fullkomlig perfektion.

Ost, skinka, ägg och grönsaker låg på så små fat att de skulle kunna höra till en dockservis. Jag som älskar müsli hamnade i himlen när jag upptäckte en hel hyllrad med olika fröblandningar, knapriga toppingar och kryddiga mixer. För att inte tala om den hemgjorda granolan och de nybakta sconesen med pumpakärnor!

Den fina frukostupplevelsen slutade inte här vid buffén, utan bordet i matsalen var dukat med silverbestick, tygservett och ett levande ljus. Morgontidningen låg framme och en nyplockad blombukett stod på bordet. Vikten att njuta av maten med alla sinnen blev plötsligt så självklar...

En fin liten gest som jag tycker så mycket om, är när hotellet dukar fram så att man förstår vilken ens plats är. Jag, som reste själv, såg min framdukade soloplats och kände mig genast välkommen till bords. Tack och lov hade jag lång tid att äta frukost den här morgonen. Jag läste alla små notiser i tidningen, tog påtår med kaffe och gav varenda vrå i minnesbanken att njuta och föreviga den här stunden.

Mer om underbart mysiga Annas hotell kommer så småningom - för det är en pärla i Kristianstad som du inte får missa!

Resan till Kristianstad var en pressinbjudan från Visit Kristianstad. Material, åsikter och tankar är som alltid mina egna.