Tillbakablickar från Malta och tips på saker att göra

P6300162.JPG

Detta inlägg är ett samarbete. Åsikter, tankar och text är dock alltid mina egna.

Om att resa tillbaka till ställen du redan varit på - och göra sakerna du inte gjorde då. Lämna alltid kvar något, så kommer du återvända. Det ordspråket har tröstat mig många gånger för listan på saker att göra och uppleva när jag reser är alltid oändlig. En och annan punkt får jag alltså alltid spara till återresan...

20171202_144806.jpg

Tillbaka till språkresans Malta?

Sommaren 2005 var jag på Malta. Jag var 14 år och hade åkt på språkresa, vilket jag minns som stekheta dagar i klinkerklassrum, salta eftermiddagsdopp i havet och ljumma nätter på untz untz-discon.

Det var som att jag blev Maltamätt efter de tre veckorna på ön i minst ett decennium framöver. Nu pratas det dock om Malta igen och landet har börjat poppa upp på min resradar. Om jag skulle åka tillbaka till min språkresas ö, finns det mycket jag skulle vilja göra som jag inte gjorde förra resan:

Äta pastizzi

Mat och drycker berättar mycket om landet och storytellingfantast som jag är blir jag förstås nyfiken på historien bakom ”pastizzi”. Det är mördegspaket fyllda med ärtpuré eller ost som säljs för småslantar på torgen på Malta. Låter gott och har säkert en berättarvänlig story bakom sig!

Foto: Maltese-Foods (Pixabay)

Foto: Maltese-Foods (Pixabay)

Spela poker

Jag har aldrig spelat poker och känner mig mer hemma på Yatzy, men när jag läste att Malta är lite av ett mecka för poker snurrade idéerna igång. Med eller utan tur, är det roligt att uppleva nya saker – om så once in a life time på ett glittrigt casino i Maltas marina. Råkar jag vinna ett bidrag till nästa reskassa, är det ju en bonus!

Bli guldbländad i Johanneskatedralen

Dess lattefärgade fasad ser inte mycket ut för världen, men på insidan är det pråligt och påkostat med glänsande guld och mosaik av marmor. Johnny har skrivit målande om sitt besök i denna ”co-cathedral” och jag har honom att tacka att Johanneskatedralen hamnar högst upp på listan.

Foto: Waldo Miguez (Pixabay)

Foto: Waldo Miguez (Pixabay)

Bländas av den blå lagunen på Comino

Den maltesiska skärgården består av många öar, bland annat Comino. Det är en pytteliten, stenig ö med bara fyra bofasta personer. Antalet besökare är desto fler eftersom den berömda Blå Lagunen ligger mellan Comino och den ännu mindre ön Cominotto. Lagunens vatten gör skäl för sitt namn och ser ut att vara blåare än blå. Naturen kan verkligen skapa magiska under!

Foto: DorianPro (Pixabay)

Foto: DorianPro (Pixabay)

Har du varit på Malta? Vad skulle du tipsa mig att se/göra/äta?

Detta inlägg är ett samarbete. Åsikter, tankar och text är dock alltid mina egna.