Orrspel i Tiveden

I samarbete med Naturguide Tiveden

orrspel-tiveden.jpg

Det vilar något trolskt över hela myren. Allt är stilla men också på spänn. Vakande och samtidigt väntande. Det är extremt tidigt på morgonen, eller väldigt sent på kvällen, beroende på vilken sida om sömnen man är. Jag är någonstans mitt i, mellan slummer och superfokus.

Det är på myren det ska hända – skådespelet, svartsjukan, kärleksdramat och kanske ett och annat slagsmål. Det är dags för häckning och orrarna ska visa sig från sina bästa sidor. Orrtupparna har huvudrollerna i det morgonpigga spelet, precis som som varje morgon, varje vår, år efter år. Kanske har de spelat här i tusentals år, vem vet?

Jag är på orrspel för första gången någonsin. David Tverling, som driver Naturguide Tiveden, anordnar guidade turer med olika teman i naturen. Nu är det säsong för orrspel och jag har fått chansen att följa med.

orrspel.jpg

Mot myren och nattens gömsle

Allt började egentligen ett par timmar tidigare. Vi möts upp i Laxå och väntar in resten av gruppen. Laxå är en liten stad men faktiskt Sveriges demografiska mittpunkt – det ligger precis mittemellan Stockholm och Göteborg. Lätt att ta sig hit, med andra ord, och en bra utgångspunkt för naturupplevelser. Här ligger Tiveden, som är så mycket mer än bara nationalparken, med sina fina områden med slukande skogar och storögda sjöar.

Vi åker mot naturreservatet Rankemossen och smygstartar kvällen i paviljongen. Ja, det finns en paviljong i gammelskogarna nära Tiveden - men vägen dit är krokig och halvhemlig. Här kokar vi kaffe i elden och gör matsäcksmackor. Sen börjar promenaden till myren. Vi går rakt mot solnedgången och strålarna målar träden i smörgult och rostrött. När vi kommer fram till gömslet, där vi ska sova, har solen bytts mot månen och plötsligt kommer kylan.

“Som en svit, mitt i naturen!”

Vår guide David förbereder både sovplats och spanarställe i det före detta militära sjukvårdstältet. Där finns tjocka madrasser, fluffiga sovsäckar och en liten toalett ”inomhus”. Som en svit, mitt i naturen!

Vi äter vår matsäck och lyssnar på pärlugglans hoande. David berättar att den försöker kalla till sig en pärlugglehona och kommer fortsätta tills den hittar någon. Dessvärre fortsätter den hela natten så sökandet tycks inte ha varit så lyckosamt…

Orrspel i gryningen

När vi säger god natt på kvällen är det bara några timmar kvar tills vi ska vakna. Det bubblar av lika delar nervositet och förväntan i mig av flera skäl. Tänk om jag inte kan somna eller inte vakna i tid? Kommer jag frysa eller kommer mitt snarkande skrämma bort orrarna?

Jag behövde inte oroa mig ett dugg. Jag sov. Jag var varm hela natten (tack vare dubbla sovsäckar och ullfilt). Jag har ingen aning om jag snarkade och jag vaknade i tid. Dessutom fick jag se orrar…

Det börjar med kucklande och kurrande från träden. En efter en seglar tupparna in över myren. Den tidigare så trolska och tysta stämningen rivs isär varje gång de flaxande gör entré. De tar sig an spelplatsen som om det är livets scen – vilket det finns många skäl till att det faktiskt är. Orrarnas spel handlar om att visa sig stora och starka för att få napp på en höna och föra sina gener vidare. Därför är spelet en viktig del av orrarnas liv – för utan spel, inget framtida liv.

Stolt som en tupp

Med sin strikta, svarta klädsel, röda basker och vita plym där bak, är orrarna väldigt eleganta att titta på. De ser uppklädda och stolta ut när de krumbuktar sig och gör konster på myren. De efterlever uttrycket “stolt som en tupp” fullständigt och när solen hade gått upp räknar vi till hela tio tuppar på myren.

Vi ser också en lång fight mellan två tuppar, där en höna struttar omkring och tycks bedöma slagskämparna. En tupp, spanaren, har alltid som uppgift att hålla koll på vilka som flyger in. Är en tupp inte värdig att vara med i spelet, blir den bortjagad. Det är tuffa regler och hårda nypor som väntar på myren.

Efter ett par timmar är spelet slut för den här gången. Imorgon är en ny dag med ny dramatik på myren. För vår del fortsätter turen i paviljongen, där vi ska äta brunch och runda av upplevelsen. Potatis och grönsaker mjuknar snart i oljan och halloumi och ägg fräser på den stora stekhällen. Som alltid smakar mat bäst utomhus - och det smakar banne mig ännu godare efter orrspel i gryningen.

Mer om orrspel i tiveden

Orrspel sker på våren men det händer också att de spelar utöver parningssäsongen. Naturguide Tiveden har guidade turer med orrspel som går att kombinera med tjäderspel. I sommar går det också att boka in sig på bland annat bäversafari, nattskärrekonsert och urskogsvandring. I den guidade turen med orrspel ingår kaffe/te och frukost, samt all utrustning som behövs för att sova skönt och varmt.

Läs mer om Naturguide Tivedens på Tripadvisor och vilka naturupplevelser de erbjuder på deras hemsida.