Plocka hjortron i Dalarna

gyllbergen-4.JPG

Plocka hjortron på myren

En av sakerna på min sommarlista var att plocka bär och lägga direkt i frukostskålen - gärna hjortron, för det hade jag aldrig plockat förut. När jag publicerade listan på bloggen fick jag tips på myrar i Dalarna där de guldiga bären skulle växa i mängder. Så, sagt och gjort - en solig eftermiddag åkte vi till Gyllbergen med stövlar och hinkar.

Gyllbergen är ett naturreservat utanför Borlänge som ger fjällkänsla och vildmarksvibbar. De knotiga tallarnas rötter slingrar sig fast på berggrunden och laven är bländande vit. Det var häftigt att vandra som på fjäll - fast bara 20 minuter från min hemstad!

Hjortronens blommor är vita och stod och svajade som strössel på myrarna. Själva bären ser ut som små moln i alla nyanser av ljusgult till guld. Vi klafsade runt på myren och plockade hinken så full vi hann. Nästa morgon hade jag hjortron i filen och kunde mätt och sommarnöjd checka av den punkten på min lista.

“Vackert och väglöst - naturreservatet Gyllbergen mellan Borlänge och Ludvika bjuder på sommarens finaste familjeäventyr. Här finns orörda skogar, stora klippblock och trolsk natur som passar för både små och stora barn att upptäcka.”

Vill du läsa mer om Gyllbergen? Jag har skrivit ett reportage för Visit Dalarna om Gyllbergen för hela familjen, med tips på saker att se och göra runt omkring.

gyllbergen-3.JPG