Är du rik? Om att se det värdefulla i livet

Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of lamington.png

Det finns ett par spanska fraser som jag aldrig någonsin kommer glömma. Det var bland de första jag lärde mig "utanför läroboken" som 16-årig utbytesstudent i Spanien och lyder såhär:

"Las manzanas ayudan a limpar los dientes" - vilket ordagrant betyder "äpplena hjälper till att borsta tänderna". Det var den spanska familjens tolvåriga dotter som förklarade fruktens finess. Tänker på det varje gång jag äter äpple, än idag.

"Sale pus" - som betyder "det rinner ut var". Under utbytesåret hade jag mycket problem med ett hål under foten som aldrig läkte. Därför var den här korta, koncisa meningen väldigt praktisk att kunna när jag vilset letade mig fram i den spanska vårddjungeln. 

Min spanska "syster" och jag, i Alcoy, Spanien.

Min spanska "syster" och jag, i Alcoy, Spanien.

Att känna sig rik i en skruttig, spansk stuga

Slutligen är det frasen "Somos ricos" som har fastnat bäst och lärt mig mest. Det betyder "vi är rika" men har inget alls att göra med pengar... Jag minns dagen då mamman i min spanska utbytesfamilj, Lorena, förklarade hur hon tänkte på det här med att vara rik. Kan tillägga att den här familjen inte alls hade så mycket pengar - men hade ändå alltid plats för gäster vid bordet och mat för alla magar.

spansk natur.JPG

Vi hade åkt upp till deras lilla skruttiga stuga i bergen, där gigantiska rosmarinbuskar växte vilt på gården och vinrankorna klättrade på stenhusets väggar. Luften på såhär hög höjd var en välsignelse från hettan nere i staden.

Vid stugan fanns det alltid mycket att göra: försöka tämja törnbuskarna som sakta tog över gården, täta taket som ständigt regnade in, elda i spisen för att hålla fåglar borta och skörda druvor till vårt eget vin. Hela lördagen gick snabbt för vi jobbade i stilla tystnad och skön samvaro med varandra. Lunchen var förstås lång och följdes såklart av siesta i soffan med Simpsons på TV:n. 

Att känna sig rik är ett sätt att se på livet

När himlen började skifta i rosa och solen äntligen blev sval, tog vi en kvällspromenad på berget. Lorena utbrast helt plötsligt "somos ricos, tan ricos!" Vi är så rika, så himla rika, sa hon och förklarade:

"Vi har varandra, vi är friska, vi har mat på bordet och någonstans att bo. Vi går fritt på ett berg med hela himlen ovanför oss och hela dalen nedanför oss. Luften är ren och solnedgången är som en tavla. Jag är så oerhört rik och lycklig för att jag får vara det. Kom ihåg det, Sanna."

julbilder 042.JPG
Jag är så oerhört rik och lycklig för att jag får vara det. Kom ihåg det, Sanna.
— Lorena

Tack och lov hade jag hunnit bo i Spanien ett tag, så jag förstod både ordagrant och symboliskt vad Lorena ville berätta. Den synen på rikedom har följt mig sen dess. Jag försöker tänka på de stunder jag känner mig extra "rik" och spara dem på ett särskilt ställe, som en mental fond i en bank av minnen. Investerar jag i sån rikedom, hoppas jag kunna få god avkastning i framtiden i form av saker som har mer värde än det materiella. Ett ovärderligt kapital som växer, bara genom att jag tar vara på stunder som är värda mer än pengar.

Den här sommaren har jag investerat i många såna minnen och jag känner mig faktiskt rikare än någonsin! Detta trots att jag inte har rest utomlands som jag annars gärna gör på semestrar. "Somos ricos" har gått från att vara en spansk jag-kan-utantill-fras till ett sätt att se på livet. Tack Lorena!

Vad känner du dig rik av? Vilka särskilda stunder i sommar har gjort dig lite rikare?

De tre bilderna nedanför är exempel på stunder när jag känner mig ohyggligt rik och lyckligt lottad.