Bland tystnad och träd i Tyresta nationalpark

tyresta-vandring.jpg

Det är trettiofem grader i solen och jag har spurtat över hela Skanstullsbron med maxad vandringsryggsäck, i tron att jag skulle missa bussen. Samtidigt pulserar ett stolt, regnbågsfärgat Stockholm ut sin kärlek till ett jublande människohav. Jag är dock på väg ut från city och vill helst lämna mitt stressande tempo och storstadens Pridepuls bakom mig. Hitta naturens lugna rytm och skogens svalka istället, eller kanske låta dem hitta mig?

Urskogen som är granne med storstaden

Utflyktsmålet är Tyresta nationalpark, som ligger bara 2 mil utanför Stockholm. För många tusen år sedan låg Stockholm mitt i urskogen - nu ligger istället urskogen mitt i Stockholmsregionen. Vi tar buss från Gullmarsplan, men här kan du läsa om andra resvägar till parken. Närheten mellan storstad och skog är unikt och ingen huvudstad i världen har en så grön oas såhär nära, berättar informationsskyltarna.

För många tusen år sedan låg Stockholm mitt i urskogen - nu ligger istället urskogen mitt i Stockholmsregionen.

Info, skyltar och riktmärken är det gott om. Vi hittar snabbt vandringsleden Bylsjöslingan, som ska leda oss till vårt stopp för natten. I steniga, snåriga och svettiga kilometrar vandrar vi genom urskogen.

De svarta skeletten i skogen

Snart kommer vi in i den brända delen, som för nästan 20 år sedan ödelades av en fruktansvärd brand. Träden har fallit, som slagna hjältar i en strid de aldrig hade kunnat vinna. Branden som slickade dem med sina förödande lågor lämnade bara kvar några få, svarta stammar. 

Idag har de svarta träden blivit grå och står som skelettliknande spökträd. Omkring dem växer nya träd med spirande, hoppfulla blad som lyser i  grönt. Naturen tar tillbaka sin nationalpark och kommer snart blomstra igen.

Badar i Stensjön och tältar vid eldplatsen

Väl framme vid Stensjön, kastar vi oss direkt i vattnet. Nyfikna abborrar hälsar på mina tår och efter badet soltorkar jag kroppen på de varma klipporna. Vi läser i varsin bok, slumrar lite och fikar på salta kex.

I Tyresta nationalpark får man tälta vid alla eldplatser (men i Tyresta naturreservat får man dock tälta var som helst). Det finns även en rastplats med dass och vedbod, som även går att nå via barnvagns- och rullstolsvänlig led. Vi väljer den bortre eldplatsen som ligger lite avskilt i en av Stensjöns vikar. Här är vi nästan ensamma och vi har storlommen som sällskap hela kvällen.

DSC_3830.jpg

Goda mattips vid eldningsförbud

Eldningsförbudet gällde fortfarande när vi var i Tyresta, så vi preppade maten hemma. Tips på god, bra (och vegansk!) mat att ta med är:

  • Hummus (mixa kokta kikärtor med god olja, salt och citronsaft)

  • Kokt potatis och kokta bönor (såsa till det med några matskedar tahini)

  • Råa grönsaker som blomkål och morötter

Till frukost kan du ta med havregryn och linfrön (som du blötlägger i vatten kvällen innan - godare än kokt), torkade frukter och nötter. Med en termos med hett vatten så får du nästan nybryggt kaffe med snabbpulver, voilá!

...eller istället för kaffe kan du koka te på blåbärsblad!

...eller istället för kaffe kan du koka te på blåbärsblad!

Med naturens rytm i stadens sus

Följande dag tar vi en annan väg tillbaka till entrén vid Tyresta by. Vi vandrar längs Årsjöbäcken och rundar Årsjön (som är rastplatsen med dass), som är en enkel led över släta klippor och hjortronmarker. Trots att jag sitter på bussen tillbaka till vardagens vimmel och storstadens speed, hör jag bara lommens sjungande sång och regndropparnas försiktiga pickande mot tältduken. Pulsen är där den ska vara. Naturens lugna rytm hittade mig till slut. Eller var det jag som hittade den? 

Mer om Tyresta nationalpark

  • Blev nationalpark år 1993

  • Instiftades för att bevara urskogen

  • Har fem mil vandringsled med varierande svårighetsgrad

  • Ligger i Haninge kommun utanför Stockholm

  • Är lätt att åka till med kollektivtrafik (SL-kort)

Hos mina bloggande vänner Katarina på Äntligen Vilse och Cathinka på På vift kan du läsa mer om Tyresta nationalpark.

Källa: http://www.tyresta.se/tyresta-karta/tyresta_karta_20111031_300.jpg

Källa: http://www.tyresta.se/tyresta-karta/tyresta_karta_20111031_300.jpg