Res till Madagaskar - tips och inspiration

För sex år sedan åkte vi till Madagaskar - en riktig drömresa som var annorlunda alla andra resor på många sätt.

Fiskare på väg hem från morgonens första båttur.

Fiskare på väg hem från morgonens första båttur.

Världens fjärde största ö

På väg till den stora ön utanför Afrikas kust nynnade jag på "i like to move it, move it" från den tecknade filmens soundtrack. Det var det, och inte mycket mer, jag visste om ön då. Madagaskar var en vit fläck på min mentala världskarta. Nu, sex år senare och med Madagaskar på min "åka tillbaka snart-lista", nynnar jag fortfarande på låten. Men den vita fläcken är borta och ersatt med färgstarka bilder av människor, natur, djur och andra fina minnen. 

Visste du att Madagaskar är världens fjärde största ö? Storleken gör att både berg, stränder, stäpp och djungel får plats och att vitt skilda djur kan samsas på en och samma ö. Madagaskar är mil efter mil av öde, sandiga vägar. Det röda dammet klistrar sig fast på allt och alla, och är något som såväl besökare som malagasserna skämtsamt blir "madagascar-mad about"...

Madagaskar är världens fjärde största ö.

Madagaskar är världens fjärde största ö.

Alla bilar är rödfärgade på Madagaskar.

Alla bilar är rödfärgade på Madagaskar.

Huvudstaden heter Antananarivo - eller bara ”Tana”

Huvudstaden Antananarivo är ett kaosartat myller av människor och marknader. Här bor ungefär 1,3 miljoner och staden kallas kort och gott "Tana" på deras dialekt av franska. Jag tyckte huvudstaden liknade en orolig människomyrstack, även om alla vi mötte bara var trevligt nyfikna och vänliga mot de långa, vita nykomlingarna.

Antananarivo - eller kort och gott Tana.

Antananarivo - eller kort och gott Tana.

Från storstad till djungel

Men här trivdes jag desto bättre. En åktur med propellerplan senare var vi i kuststaden Fort Dauphin (Taolanaro). Havet, sanden, djungeln! Här var det lätt att andas och bara vara. Den här kusten är mindre exploaterad än Nosy Be i norr, som är Madagaskars främsta turistställe. 

Träd blir superfood och lemurerna blir filmkändisar

Baobabträdet och lemurerna är båda är lika symboliska för den unika flora och fauna som finns på Madagaskar. Baobab kallas också apbrödsträd och frukterna lanseras nu i Europa som torkad, pulveriserat "superfood". 

Lemurerna behöver knappast någon närmare förklaring efter den tecknade barnfilmen Madagaskar - vem glömmer de söta lurviga djuren med filmens Kung Julian i spetsen? De lurviga lemurerna fick mig att smälta direkt. Att de solar magen på dagen, hip-hopar sig fram på bakbenen och sjunger som valar gör de här djuren minst sagt speciella...

Godnatt från Madagaskar - och på återseende?

När solen går ner blir natten svart. Elektriskt ljus är fortfarande en lyx på Madagaskar, så när solnedgångens gyllene strålar blänkte i havet de sista sekunderna varje kväll, tog jag vara på varenda sekund och visste att de var värdefulla att spara.

För resor som denna kommer inte ofta i livet. Vem vet om och när jag kommer få möjlighet att resa tillbaka till Madagaskar? Det får tiden visa - och tills dess har jag foton och minnen att titta tillbaka på.

Vill du veta mer om Madagaskar rekommenderar jag att titta på BBC:s dokumentär!