Påskspecial: Madagaskar

För sex år sedan åkte vi till Madagaskar över påsken. På väg till den stora ön utanför Afrikas kust nynnade jag på "i like to move it, move it" från den tecknade filmens soundtrack. Det var det, och inte mycket mer, jag visste om ön då. Madagaskar var en vit fläck på min mentala världskarta. Nu, sex år senare och med Madagaskar på min "åka tillbaka snart-lista", nynnar jag fortfarande på låten. Men den vita fläcken är borta och ersatt med färgstarka bilder av människor, natur, djur och andra fina minnen. Vi blickar exakt sex år tillbaka i arkivet med en påskspecial från Madagaskar.

Fiskare på väg hem från morgonens första båttur.

Fiskare på väg hem från morgonens första båttur.

Visste du att Madagaskar är världens fjärde största ö? Storleken gör att både berg, stränder, stäpp och djungel får plats och att vitt skilda djur kan samsas på en och samma ö.

Madagaskar är världens fjärde största ö.

Madagaskar är världens fjärde största ö.

Madagaskar är mil efter mil av öde, sandiga vägar. Det röda dammet klistrar sig fast på allt och alla, och är något som såväl besökare som malagasserna skämtsamt blir "madagascar-mad about"...

Alla bilar är rödfärgade på Madagaskar.

Alla bilar är rödfärgade på Madagaskar.

Huvudstaden Antananarivo är ett kaosartat myller av människor och marknader. Här bor ungefär 1,3 miljoner och staden kallas kort och gott "Tana" på deras dialekt av franska. Jag tyckte huvudstaden liknade en orolig människomyrstack, även om alla vi mötte bara var trevligt nyfikna och vänliga mot de långa, vita nykomlingarna.

Antananarivo - eller kort och gott Tana.

Antananarivo - eller kort och gott Tana.

Men här trivdes jag desto bättre. En åktur med propellerplan senare var vi i kuststaden Fort Dauphin (Taolanaro). Havet, sanden, djungeln! Här var det lätt att andas och bara vara. Den här kusten är mindre exploaterad än Nosy Be i norr, som är Madagaskars främsta turistställe. 

Du känner igen de båda från den tecknade Madagaskarfilmen: baobabträdet och lemurerna! Båda är lika symboliska för den unika floran och faunan som finns på Madagaskar. Baobab kallas också apbrödsträd och frukterna lanseras nu i Europa som torkad, pulveriserat "superfood". 

De lurviga lemurerna fick mig att smälta direkt. Att de solar magen på dagen, hip-hopar sig fram på bakbenen och sjunger som valar gör de här djuren minst sagt speciella... Det är inte för inte de har fått en ikonisk roll som lustiga djur i den tecknade filmvärlden.

När solen går ner blir natten svart. Elektriskt ljus är fortfarande en lyx på Madagaskar, så när solnedgångens gyllene strålar blänkte i havet de sista sekunderna varje kväll, tog jag vara på varenda sekund och visste att de var värdefulla att spara. Till stunder som denna, sex år senare, när tillbakablickarna känns lika nära som solen i havet gjorde precis där och då.

Se mer från Madagaskar i BBC:s dokumentär

Foto: Jan Rosell