Tipsen inför Rumänienresan - vad jag önskar att jag hade vetat innan

Resdrömmar just nu (3).png

- Ett glas vin, tack.
- Javisst, vill du ha sprit i?

Är du i Rumänien och servitören undrar om du vill ha "sprit" i vinet - tacka glatt ja. Det är fräscht, gott - och inte något annat än kolsyrat vatten de menar. Det och mycket mer önskar jag att jag visste innan jag reste runt i Rumänien. Vissa tips är helt enkelt svåra att ta reda på i förväg, de får man istället lära sig genom erfarenhet. Ska du till Rumänien har du här fem snabba tips som jag önskar att jag hade vetat innan:

Trafiken

Trafiken i Rumänien är överlag mer crazy än i Sverige. Pass upp på att alla trafikanter inte kör efter trafikregler och att stoppskyltar, rödljus och enkelriktad inte alltid respekteras.

Hundar

Akta dig för hundar – såväl hundar från gatan som hundar med ägare. Ibland är oturen framme, men hundbett tar sjukvården i Rumänien på stort allvar på grund av den stora rabiesrisken.

Vin med sprit

Som sagt, om du beställer vin på restaurang och de frågar om du vill ha sprit i, bli inte förvånad. "Sprit" är rumänska för kolsyrat vatten och det är vanligt att de späder ut vinet för att det ska läska och svalka mer.

Vägavgifter

Hyr du bil i Rumänien behöver du sällan betala vägavgiften rovinieta. Den är ofta inkluderad i hyrbilskostnaden, men annars kostar den bara några slantar på bensinmackarna för en vecka respektive en månad.

Språket

Öva  lite rumänska! De flesta lokalbor varken pratar eller förstår engelska och tycker du också om att snicksnacka på gatan, gör du bäst i att googla rumänska för nybörjare.

Tänk om jag hade kunnat några fler ord rumänska - då hade jag kunnat småprata med den här honungsgubben längs vägen!

Tänk om jag hade kunnat några fler ord rumänska - då hade jag kunnat småprata med den här honungsgubben längs vägen!