Schweiz: Alphorn och aprikoser i drömmarnas dal

SVARTPEPPAR (4).png

Det slår mig plötsligt när jag ser de skarpa, snövita konturerna mot den bländande blåa himlen - det är sånt här man drömmer om. I en dimmig, drömmig värld skulle vyerna se ut såhär. Kontrasterna mellan toppar och dalar, kritvita glaciärer och sensommargröna ängar, stilla sjöar och mullrande moln. 

Det är min första resa till Schweiz och jag är redan tagen med storm - bokstavligen. För innan jag hinner blinka, växlar vädret och himlen så oskyldigt blå blir mörk och oroväckande. Denna resa kom att lära mig om naturens makter, sånt människor varken rår på eller kan bemästra. Jag fick se ett Schweiz i solsken, spöregn, åska, dunder och dimma - allt medan vi vandrade, cyklade, klättrade och betraktade de mäktiga Alperna. Vi börjar i kantonen Valais, bland alphorn och aprikoser...

På väg nedför berget i Zermatt.

På väg nedför berget i Zermatt.

En av många turkosa sjöar som passerade utanför tågfönstret.

En av många turkosa sjöar som passerade utanför tågfönstret.

Från Zürich till Valais

Swiss Travel Pass för fria resor i Schweiz på tåg, buss och båt.

Swiss Travel Pass för fria resor i Schweiz på tåg, buss och båt.

Under denna pressresa, arrangerad av Switzerland Tourism, åkte vi till Valais och Zermatt i södra Schweiz. Det innebar först en 4 timmar lång tåg- och bussresa då vi landade i Zürich. Med Swiss Travel Pass kan man åka fritt på tåg, bussar och båtar i hela landet - smidigt men såklart lite dyrt (3 dagars resa i andra klass = ca 1800 SEK).

Alpromantik och tidiga twittrare

Vi hinner knappt mer än att checka in på det alpromantiska hotellet i byn Nendaz förrän hela min stereotypa bild av Schweiz bekräftas. En orkester med alphornsblåsare i lederhausen tar ton så att det skallrar i hela dalen. Omgivna av kulisserna med 5000-meterstoppar och små, gulliga trästugor på bergskanterna kändes det som jag befann mig mitt i ett kapitel i boken om alpflickan Heidi

Alphorn var herdarnas sätt att kommunicera med varandra mellan bergen. Ljudet kan nå upp till 10 km mellan bergen. Det långa träinstrumentet har inga ventiler och men man kan blåsa olika ljud genom att forma läpparna på olika sätt. Jag fick testa att puttra luft, som "koka kaffe under vatten"-tricket, vilket gav dånande vibrationer!

Herdarna använde alphorn för att kalla på sina kor, skicka varningar till grannbyn om bränder, stormar och liknande, men fungerade också som kyrkklockor och signalerade nyheter och firanden. De var med andra ord tidiga twittrare - väldigt långt före det digitala fenomenets egen tid.

Resan var ett samarbete med Switzerland Tourism. Text, bilder, tankar och åsikter är dock som vanligt mina egna.

Alla mina inlägg om Schweiz är samlade i kategorin Schweiz.