Söderköpings Brunn - ett historiskt hälsohotell

Söderköpings Brunn har anor från 1700-talet.

Söderköpings Brunn har anor från 1700-talet.

Inlägget är ett samarbete med Söderköpings brunn. Text, bilder och åsikter är som alltid mina egna

Av alla vackra årstider Sverige har, tycker jag sommaren är den allra bästa och skulle inte vilja resa bort under den tiden. Så när sommar-Sverige stod i full blom åkte vi för att upptäcka något nytt - en glassig stad med anrikt kurhotell. Kan du gissa vilken?

Söderköping såklart - den lilla trästaden i Östergötland som, förutom glass, är känd för sina gulliga trähus och Göta kanal. Jag har passerat här många gånger på väg till sommarstugan i Västervik, men inte stannat till ordentligt förrän nu. Efter besöket vet jag att det blir ändring på det – Söderköping kommer visa sig vara ett härligt sommarställe, perfekt för att stanna till en dag eller två för att njuta av staden och naturen runt omkring.

söderköping.JPG

Bo på kurhotell i Sveriges glassigaste stad

s%C3%B6derk%C3%B6pings-brunn-3.jpg

Men – nu tar vi händelserna i förväg. Jag börjar från början, när julikvällen var gassande varm och bilens AC hade slutat fungera. Vi rullade in i Söderköping med svettströmmar längs ryggarna och blossande kinder. Det enda jag kunde tänka på var lyckan att vi var framme i Sveriges glassigaste stad. Som jag skulle äta glass sen!

Hotellet Söderköpings Brunn som vi bodde på ligger vackert intill den lilla ån och med stora grönområden runt omkring (som du ser på första bilden i inlägget).

Byggnaden är uppförd på Sankt Ragnhilds källa från medeltiden. Från slutet av 1700-talet var Söderköpings Brunn ett kurhotell dit de välbärgade åkte för att stärka sig med kallvattenkurer, hälsobad och nyttig mat. Temat med hälsosamma kurer med vatten går igen än idag – nu är det ett charmigt hotell med fin restaurang och fräscht spa.

Vi får ett dubbelrum i delen som vetter mot den lilla ån. Från balkongen kan jag spana på båtarna som ligger förtöjda vid kajen och de strosande glassätarna som går längs vattnet.

Trots att Söderköpings Brunn är stort med sina 102 rum känns det hemtrevligt och mysigt att komma hit. Hotellets historiska anor dyker upp här och var i inredningen och den äldre stilen är bevarad på ett charmigt sätt. Turlistan för ångbåten från sommaren 1906 sitter till exempel som en tavla i receptionen!

Annextet Villa Lagberg är uppkallad efter doktor Lagberg som höll i hälsokurerna på Söderköpings Brunn på 1800-talet.

Annextet Villa Lagberg är uppkallad efter doktor Lagberg som höll i hälsokurerna på Söderköpings Brunn på 1800-talet.

Spa, relax och utomhuspool

Trots att kvällen blir allt senare, håller temperaturen sig stadigt på 30 grader. Vi velar länge mellan att gå till utomhuspoolen eller till hotellets fräscha, nyrenoverade spa – och väljer till slut det sistnämnda. Det visar sig vara ett bra val för vi har hela wellnessavdelningen för oss själva, alla andra gäster simmar och stojar i poolen utomhus.

Söderköpings Brunns spa är nyrenoverat, stort och fräscht. Fönster från golv till tak fyller relaxdelen med ljus och det porlande ljudet är skönt sövande. På måndagar till fredag lunch ingår inträde till spa i logipriset. På helgerna kostar det 475 kronor och då ingår spakit, kimono, tofflor och frukt. Vi spenderade hela kvällen i tropiska duschar, kalla dimslöjor, mintbastu och snömos. Kortfattat, en helt otrolig upplevelse. Snart kommer ett eget inlägg om Söderköpings Brunns spa.

Restaurangen på Söderköpings Brunn

Hotellet har en restaurang som är öppen för gäster och besökare utifrån. De serveras även lunch på vardagar och har en afternoon tea med scones och våfflor på eftermiddagarna. Denna kväll fanns en färdig trerättersmeny med tillhörande vinlista som vi tyckte lät gott och lite spännande. Klassisk toast Skagen till förrätt, marulk med primörer till huvudrätt och som avslutning en fläderpannacotta med bergamott och gurka.

När vi smakar skagenröran ebbar pratet ut. Vi blir båda tysta och bara äter. Smakar. Tar en tugga till. Sväljer. Det är så gott! Krämig utan att kännas stabbig. Räkor med stund och smörstekt bröd. Jättegott!

Huvudrättens marulk är också god och dessutom en ny upplevelse för mig. Fisken är ganska köttig och rejäl i konsistensen och passar perfekt med primörer som är så lätta att det känns som de bara svävar ner i magen.

Sist men inte minst serverades den spännande maträtten av kvällens meny – fläderpannacotta med somriga och smakrika toppings. Gurkan är som slush, bergamotten har förvandlats till maräng och stänk av passionsfruktsås och hallonsås gör tallriken till ett konstverk.

Frukosten på Söderköpings brunn

Det är ju något visst med att äta frukost på hotell, eller hur? Min teori om varför kan du läsa här. Söderköpings Brunns frukostbuffé serveras på vitklädda dukar och med graverade silverbestick, vilket gör att det ser väldigt tjusigt ut. De har hemgjord müesli, något som jag älskar, och många sorters ostar. På buffén finns även äggröra och varm mat, grönsaker och bröd av alla slag. De har även ett järn för att grädda våfflor och den goda stekdoften sprider sig i restaurangen.

Balanserande med brickor tar vi med oss frukosten ut. I skuggan av det lilla lusthuset finns svalka och vi kan njuta av maten och flera koppar kaffe utan att smälta bort.

söderköpings-brunn-4.JPG

Att göra i Söderköping

Mätta, utvilade och nybadade har vi hela dagen och hela Söderköping framför oss. En kort promenad bort ligger slussen i Göta kanal, som är populär att gå till för att kolla på slussningen och fina båtar. På andra sidan kanalen ligger Ramunderberget med många vandringsleder i skogen och trappor upp till fina utkiksplatser. Ett tips är att hyra en cykel från hotell för att rulla längs kanalen och på de slingrande gatorna i staden.

Precis som i alla småstäder, ligger det mesta inom räckhåll i Söderköping. Den legendariska glasskiosken Smultronstället (som numera är mer en restaurang med meny och bordsplacering än en kiosk) ligger vid slussen – men var beredd på långa köer och otroligt mycket folk under högsäsongen. På grund av den hysteriskt långa kön gick vi till Göta glass, bara ett stenkast bort. De är, enligt dem själva, de enda i glasstaden Söderköping som gör sin glass på plats.

Inlägget är ett samarbete med Söderköpings brunn. Text, bilder och åsikter är som alltid mina egna.