Såhär vill jag fylla (och förgylla) oktober

Oktober kom och tog mig med storm, bokstavligen. När höstvindarna blåste som värst klickade jag hem en ny, varmare sovsäck och köpte en låda stearinljus. Jag bunkrade böcker från biblioteket och kurade hemma om kvällarna. Gjorde grytor med starka, indiska kryddor för att hålla värmen kvar inombords. Hösten kom med besked - så gjorde även planerna och drömmarna för årets mysigaste årstid.

höst-sverige.jpg

Oktoberlistan:

Så här vill jag fylla (och förgylla) oktobers dagar.

Koka kaffe över öppen eld

Jag har just lärt mig tricket för riktigt gott kokkaffe: låt kaffet koka upp och ta sedan bort den från värmen en stund. Gör om det tre gånger och häll en skvätt kallt vatten i pipen. Låt sumpen sjunka och häll sedan upp det i koppen. Sen är det bara att dricka och njuta av värmen och spraket från brasan. Sist vi var ute, la jag mig vid sidan av eldstaden och kollade på askflagorna som singlade upp i skyn. Tillsammans med brasans sprak och kaffets smak, blir den här fikastunden svår att slå.

Koka kaffe över öppen eld.

Koka kaffe över öppen eld.

Äta frukost på kafé i Bratislava

Snart åker vi till Bratislava, Slovakiens huvudstad, för en kort långhelg. I bästa weekendanda tänker jag att vi ska strosa gata upp och gata ner, spana på folk på kaféer och droppa in på ställen som helt enkelt ser trevliga ut. Det roliga med mig och städer är att jag alltid dagdrömmar om att bli en äkta “local” i just den staden.

Jag vill hitta “mitt” kvartersbageri, kunna gatornas labyrinter och hälsa på butiksbiträdet som om jag bodde där. Den drömmande delen av mig fullkomligt älskar att planera resten av mitt liv i staden medan den rationella ser och hör hur drömmarna frodas - och låter dem gör det. För det är lite mysigt att låtsas leva ett annat liv, i en annan stad, i ett annat land. Tycker inte du det också?

Stadsvyer.

Stadsvyer.

Höstvandra i nära nationalpark

Rustad med ny, varmare sovsäck och större skogligt självförtroende längtar jag tills slutet av oktober när vi ska till Färnebofjärdens nationalpark. Den ligger mellan Gävle och Uppsala och är känd för det deltalika landskapet som formats av Dalälven. Bilderna skvallrar om mjuka marker och sällsynta hackspettar. Vem trodde för några år sedan att jag skulle ge mig ut i mörkaste hösten för att kolla fåglar och sova i det fria? Inte jag iallafall. Men jag är innerligt tacksam att jag vill det och gör det idag!

En annan vandring och en annan nationalpark, i september vid Fulufjället.

En annan vandring och en annan nationalpark, i september vid Fulufjället.

Springa i frostbitna skogar

I oktober vill jag lufsa i skogar som glittrar av första frosten. Skönspringa och lugnlöpa ska vara mitt mantra under höstens alla joggingturer. Jag bryr mig mindre om hur snabbt jag springer, utan mer vad som händer i hjärnan när kroppen får köra sitt flow i naturen. Vara utomhus och i rörelse är ju faktiskt vad kroppen är bäst på, så jag litar på att den kan sin grej.

Grövelsjön, En annan utflykt i hösttider.

Grövelsjön, En annan utflykt i hösttider.

Konferera om mat och resor: Tomorrow’s food travel i Malmö

Måltidsupplevelser är ju stora skäl till att vi reser och vill upptäcka mer av världen. Allt fler smarta destinationer lyfter fram lokala godbitar och hållbar mat och dryck till sina nyfikna, medvetna besökare. Men hur, när och varför? På #TFTSWEDEN får den svenska besöksnäringen möta aktörer inom mat, forskning och näringsliv för att spana på framtidens mat och resande. Min chef och jag åker dit för att spana å Örebros vägnar och för att bli ännu bättre på att marknadsföra vår destination som den gastronomiska guldgruva det är (min totalt objektiva åsikt ;-)).

Vill du få tips till en riktigt bra matresa i Närke? Då ska du åka till Ostbiten i Granhammar och Jannelunds gård i Mullhyttan, klicka här för att läsa mer.

h%C3%B6st.jpg