10 skäl att åka till Brno

brno-café+.jpg

Brno. Känns det bekant? Inte? Då är du inte ensam. Tjeckiens näst största stad ligger fortfarande i Prags skugga, men det bryr sig inte Brno om. Om staden kunde, skulle den bara rycka på axlarna åt det. För här vibrerar gatorna av energi, från morgonens hipsterhak med kaffedrickare till arbetsdagens frilansare på olika coffice, det ena trendigare än det andra. När kvällen kommer tänds de nakna glödlamporna på uteserveringarna och kaféerna förvandlas till mysigt mörka cocktailbarer. Här är 10 skäl till att du ska åka till Brno!

Frossa i funkisarkitektur

Arkitektintresserade kanske associerar Brno med en särskild villa. Villa Tugenhadt är funkishusens mästerverk, designat och inrett av den tyska arkitekten Mis van der Rohe på 1930-talet.  Inredningen är, då som nu, inspirerad av naturen, med stora bitar av trä, sten och glas. Designen skulle lyfta naturens egna skönhet och inte låta onödiga saker ta fokus från enkelheten, menade arkitekten.

De som namngav huset var Greta och Fritz Tugenhadt som byggde sina drömmars hus åt sin familj med de tre barnen. De tvingades dock lämna huset efter bara åtta år. De var nämligen judar och i dåvarande Tjeckoslovakien pyrde nazismen som en kolsyrad dryck på väg att explodera. De hann fly, först till Schweiz och senare till Venezuela. Familjen kom aldrig tillbaka till Villa Tugenhadt igen.

Huset togs över av nazister som använde det som högkvarter. Senare blev det ett stall för Röda Arméns hästar. Efter det ett barnsjukhus. Senare en balettakademi. Det dröjde länge innan staden Brno förstod villans betydelse för eftervärlden, men så småningom köpte de huset och rustade det till sina forna dagars glans. År 2001 blev det slutligen ett världsarv av UNESCO. Adress: Villa Tugenhadt – Černopolní 45 

villa-tugenhadt.JPG

Djupdyk i modernistisk design

Den berömda Brnostolen känns igen på sina karaktäristiska stålbalkar till armstöd. Den designades av van der Rohe, som ritade Villa Tugenhadt, och faktum är att stolen togs fram för att passa in i villan. Den tillverkas än idag och anses vara bland de främsta verken från modernistisk tid.

Njut av retrodrinkar och cirkuscocktails

I Brno finns många barer och restauranger som du – till skillnad från i Prag – varken behöver boka i förväg eller lägga dyra pengar på att äta bra mat. Brno är fortfarande en liten stad på den gastronomiska världskartan, men snart glittrar en och annan Michelinstjärna här, ryktas det om. 

  • På Atelier serverar de drinkar enligt tema. När vi var det, var det enbart old fashioned drinkar från 30-talet som gällde – som dessutom kombinerades med matchande smaker i form av tapas, alltså goda munsbitar från den tjeckoslovakiska mellankrigstiden. En smal nisch, minst sagt, men är det något ställe som ändå gör det med bravur är det Atelier! Drinkar från ca 40 kr. Adress: Kobližná 2 

  • Inredningen, fikamenyn och inte minst namnet på SKØG Urban Hub för tankarna norrut. Men varken kylan eller priserna är som i våra skandinaviska länder – på SKØG välkomnas du istället in i värmen, med trendiga kaffedrinkar och hembakade, billiga kakor. Tips: prova Coffee V6 - helt vanligt filterkaffe för oss nordbor men extremt trendigt för övriga européer just nu. Kaffe från 25 kr. Adress: Dominikánské nám. 187/5 

  • Super Panda Circus, denna mystiska bar är en transfer till en annan värld – en mystisk, galen och psykedelisk sådan. Vänta dig cirkusklädda bartenders och drinkar i krukor, provrör och lyktor. ”Som ett raveparty i djungeln”, skrev New York Times och det är precis så crazy det är. Adress: Šilingrovo nám. 257/3 

  • På Retro Consistorium kan du både dricka moraviskt vin i glas stora som guldfiskskålar och äta en elegant trerättersmiddag för under 300 kr per person. Tips: om du inte känner för flera rätter kan du ta ett glas eller två i restaurangens bardel. Adress: Mečová 4 

  • Lokál U Cailpas hårdbarkade lokal med kala cementväggar och rustika långbord matchar såväl maten (som är bastant och tjeckisk) blinkningarna till historien och de kommunistiska åren. Vetskapen om vad Tjeckien (och så många andra länder) har gått igenom under sådant styre ger visserligen maten lite beska eftersmaker, men ibland ska matupplevelser ge mer än att bara mätta. Tips: Testa citronölen och den friterade osten. Kozí 3 

Strosa bland sovjetiska bunkrar och pampiga katedraler 

Brno är en gåvänlig stad med de flesta sevärdheter inom promenadavstånd. Kullerstenarna på torgen och de vackra husen i art nouvo är bakgrundsbilderna längs alla våra upptäcktsfärder. En gång i tiden var Brno huvudstad i Mähren, vilket genomstrålar hela staden. Här är Brnoborna stolta över sin stora småstad - eller lilla storstad – och skämtar hjärtligt om Pragborna som kommer som ”gräshoppor” till vingårdarna i trakterna om somrarna.  

brno.jpg
Brnoborna skämtar hjärtligt om huvudstadsborna som kommer som ”gräshoppor” till vingårdarna i trakterna om somrarna.

Besök St. Peter och Pauls Katedral, vars klocka enligt legenden är den enda i hela Tjeckien som slår tolv slag klockan elva. Vid Frihetstorget (adress: náměstí Svobody) ligger matmarknaden inhyst i en sovjetisk bunkerbyggnad. Huset i sig är ingen ögonfröjd men terrassen på taket är desto trevligare. Sommartid är det en fin plats att hänga på och spana ut över hela staden. Köp mat från lokala mathantverkare på marknaden (adress: Zelný trh) och ta med dig upp på taket. 

För den som vill uppleva naturen kring Brno, finns många cykelvägar mellan vingårdar och hemtrevliga pensionat att bo på. Flera företag ordnar transport till, från och mellan platser i regionen för cyklande besökare.   

Res hit

Åk tåg eller flyg till Prag. Huvudstaden och Brno har bra tågförbindelser och resan tar 2,5 timmar. Tåget Regio Jet kostar från 40 kronor (tredje klass) till 60 kr i standardklass. Då ingår privat kupé, wifi, filmer, kaffe, mat, tidningar - och ett sagolandskap med böljande fält och Hans och Greta-byar utanför tågfönstret.