Sikfors herrgård - mitt-i-naturen-hotell i Bergslagen

Sikfors herrgård byggdes på 1800-talet av dåvarande gruvdisponenten.

Sikfors herrgård byggdes på 1800-talet av dåvarande gruvdisponenten.

Om jag säger Bergslagen tänker du säkert på stora skogar, djupa sjöar och bastanta berg. Eller på sömniga gruvorter och fina bergsmansgårdar. Bergslagen är allt det - och mycket mer.

Jag sitter på bryggan med skogen och bergen omkring mig. Solen får sjön att glittra och vi har passerat oräkneligt antal fina bergsmansgårdar på väg hit. Ja, visst är vi i Bergslagen - närmare bestämt på Sikfors herrgård, ett hemtrevligt hotell i den lilla byn Sikfors, en timme norr om Örebro. Det är en “storliten” byggnad som möter oss på parkeringen. Stor i utsmyckning, liten i storlek. En alldeles perfekt herrgård som både kännas elegant och mysig.

Sikfors herrgård - lyxigt och hemtrevligt boende i Bergslagen

“Det är visserligen en herrgård, men jag tycker vi är mer ett pensionat”, säger Uta Riedel som är ena halvan av ägarduon. Hon syftar på känslan i huset, att de gärna lär känna gästerna och vill få dem att känna sig som hemma. När middagen serveras finns alltid tid att prata lite extra om maten och vinet. Köket är öppet för insyn och frukosten serveras uppdukad på den fina, lantliga spisen. En herrgård kan låta lite stelt - och det är det sista som Sikfors herrgård är. Ett finare pensionat är en bättre beskrivning, det håller jag med Uta om.

Det är visserligen en herrgård, men jag tycker vi är mer ett pensionat.
— Uta Riedel

Oscar Jansson och Uta Riedel har ägt och drivit Sikfors herrgård i snart 30 år. Förutom på bekvämt boende och god, vällagad mat, satsar de även på äppelmusteri och kvalitetskonserver. Konserver? Ja, gillar du blodkorv, sylta och leverpastej har du kommit rätt! Och gillar du det inte, kanske du kommer göra det efter att ha smakat Utas och Oscars egengjorda konserver.

Konserver av hög kvalitet, som blodkorv och leverpastej, är deras specialitet.

Konserver av hög kvalitet, som blodkorv och leverpastej, är deras specialitet.

Dubbelrum som minisviter

Rummen ligger i byggnader en bit bort från herrgården. Vi bor i Stångjärnsmagasinet, där varje dubbelrum är lite som en minisvit, inredda i lantlig stil. Precis utanför porlar Sikforsån och i trädgården dignar buskarna av bär. Runt omkring herrgården och annexen böljar sig gräsmattor fram, ända ner till sjön Sör-Älgen, där bastu, brygga och badplats finns.

Innan middagen simmar och solar jag i kvällsljuset. Samma fina ljus strilar in genom glasverandan, där middagen dukas fram. Förrätten kommer direkt från örtagården: en krispig och sprudlande grön sallad med den lokala hårdosten från Bredsjö Blå och senapsdressing. Varmrätten är gös, också den lokal från Hjälmaren, med söta tomater och potatis.

Förrätt med smak av både den egna trädgården och Bredsjö Blås goda ost.

Förrätt med smak av både den egna trädgården och Bredsjö Blås goda ost.

Trerätters middag - direkt från trädgården och grannbyarna

Efterrätten är så god att jag nästan trillar av stolen: sockerkaka med bärfyllning, svart vinbärssorbet och len vaniljsås. Jag, som inte ens är någon sockerkakstjej, njöt till sista smulan av den här kakan. Frukosten har allt man kan önska: knaprig müsli, mörkt bröd och goda ostar. Självklart finns även Utas konserver på buffén, men med en skämtsam varning:

“Ät leverpastejen det sista ni gör! Den är så kraftig i smaken, så om ni äter den först kommer ni inte känna smaken av något annat på frukosten.”

När vi checkar ut och tänker jag redan på nästa gång jag vill checka in. Tänk bara, en hösthelg då vinden som viner om knuten, en varm bastu och ett kallt sjödopp, en mustig gryta signerad Uta och en skön kväll i salongssoffan. Ja, Bergslagen är betydligt mer än bara skog, sjö och berg. Det är Sikfors herrgård ett riktigt bra bevis på.

Sikfors-herrgard (12).jpg

Tips för att cykla, vandra och paddla vid Sikfors herrgård

Om du gillar att cykla MTB finns fina leder i närheten. Kolla in kartan på Bergslagen Cycling.

Är vandring mer din grej, finns bland annat Silverleden och Postleden i närheten. Den första är en rundslinga på 60 km och den andra leden är på 56 km och förbinder Bergslagsleden med Silverleden.

Det finns även kanotleder i området, med inläggsplats precis intill Sikfors herrgård.