Lilla Hotellet i Nora - charmigt hotell med 100-årig historia

Det knastrar under skorna när vi går in på hotellets grusgång. Den ljusa sekelskiftsvillan tronar i hörnet av gatan, som om den håller ett vakande öga på de strosar förbi. Men det är ingen rush på gatan nu, en onsdagseftermiddag i oktober i Nora. Det är snarare skön vardagslunk i den söta lilla trästaden.

Jag är på kickoff med jobbet och vi ska just checka in på Lilla Hotellet. På innergårdens väggar klättrar gröna växter och hösthärdiga blommor sätter färg på rabatterna. Vi har knastrande klivit in i en liten oas, mitt i Nora. En historisk oas, med över hundra år på nacken. Redan 1912 öppnade hotellet för gäster. Då hette det Hotell Blå Bandet och rekommenderades för sina “hemtrefvliga resanderum till moderata priser.” Det hade även ett “tyst läge i närheten af järnvägsstationen.”

Ett hotell med historia

Berättelserna om vad som har hänt på hotellet verkar vara många (och finns att läsa på hotellets webbsida). 1916 försiggick det till exempel inköp av löständer på hotellet. Ett år senare var det upptagning av ordrar av karbinlampan Acox (“Snyggast och elegantast!”) här. Ännu ett år senare verkar en damfrisering ha inhysts på hotellet, för då kunde man nämligen läsa i tidningen att “champonering och hygiensk hufvudbehandling gifves här”.

“Gamla löständer (även söndriga) samt guld och silfver uppköpas till högsta pris. Passa på! Endast lördag, söndag och måndag. Träffas kl.9-2 och 3-8 å Lilla Hotellet.” (1916)

Lilla Hotellets rum

Lilla Hotellet är ett hotell med mycket historia, minst sagt, men också med stor dos hemtrevlighet. Det finns totalt 14 rum, som både ligger i huvudbyggnaden och i annex. De är ljusa, fina och har egen dusch och toalett. Mitt rum låg i annexet med fönster ut mot innergården. Det var renoverat nyligen, vilket märkes särskilt då knappt något ljud utifrån kom in.

Frukosten på Lilla Hotellet

Frukosten är och förblir det bästa med att bo på hotell, tycker jag! Jag har skrivit om flera bra hotellfrukostar tidigare och de har ett par gemensamma nämnare: de är snygga, smakfulla och småskaliga. Precis så är även Lilla Hotellets frukost. Det finns både varm och kall mat, flera sorters bröd och pålägg, grönsaker och frukt. Utbudet är stort och tack vare att det är snyggt upplagt, ser det inte svulstigt ut. Smakligt för både öga och mun! Deras hembakade bröd är jättegott, likaså brödet från bageriet i stan (som jag för övrigt upptäckte när jag gick en morgonpromenad, tack vare doften av nygräddat som ledde mig dit!)

Se och göra i Nora

Lilla Hotellet ligger mitt i Nora, vilket är nära till torget, kyrkan, badplatsen, charmiga affärer och hantverksbutiker och promenaden längs sjön. Tack vare stadens nätta storlek är det gångavstånd till precis allt i centrum. I Nora finns imponerande många saker att se och göra, här kommer några tips:

Vill du ha mer Norainspiration?