Testar thaimassage i Bangkok

candlelights_ sannarosell

Jag har flygit i tio timmar, varit vaken i två dygn och har både jetlag och nackspärr. Vi har just kommit fram till Bangkok och förslaget om en stunds massage låter därför himmelskt avslappnande och skönt. Jag kunde inte ha mer fel. Skönt och avslappnat? Sannerligen inte. Men välgörande och effektivt? Helt klart.

Vi är på Healthland i Bangkok, ett hälsocenter med certifierade thaimassörer. Här finns olika typer av behandlingar, med eller utan örter, oljor och stenar. Jag kliver i en särk och blir lagd på en av tio madrasser i ett rum med dämpad belysning. Vi väntar in truppen av massörer som går mot oss med bestämda steg. De väljer varsin, en efter en, och preppar sig med munskydd innan de inspekterar sitt objekt. Nu kör vi.

Efteråt ligger jag utslagen på golvet och hämtar andan. Efter en timmes bankande och bultande håller tarmarna just på att hitta tillbaka till sin plats i magen, och i resten av kroppen rusar myror i musklerna. Thaimassage är inte enbart skönt. Det smärtar och värker och drar och ilar och kliar. Musklerna gnisslar och kotorna knakar.

Mook berättar om de nio välgörande örterna inom ayurveda, som ingår i thaimassagen.

Mook berättar om de nio välgörande örterna inom ayurveda, som ingår i thaimassagen.

Men det händer också något i kroppen. I början kämpade den emot massörens starka nävar genom att spänna sig till stål, men så fort den ”gav upp” och slappnade av, kom välbehaget. Massören använder hela sin kropp för att bearbeta hela min kropp. Det är med andra ord intimt och jag är rätt glad att jag har den speciella särken på mig när hon bänder mina armar och ben i riktningar som anatomin inte borde tillåta...

Den thailändska massagen har sina rötter i Indien och de medicinska influenserna från Kina. Det är en så kallad holistisk terapi där HELA kroppen behandlas, både den fysiska delen, skalet, och den inre, kärnan. Syftet med massagen är att hitta balansen av energiflödet som också kallas chi eller prana.

Efteråt, där på golvet när tarmarna varken vet ut eller in, känns kroppen mycket gladare. Pranan flödar och chi är i balans – eller är det helt enkelt bara gött att bli lite hårdhänt kramad ibland?

Tips!

  • Dricksa ungefär 100 bath. Mer om du tycker det är riktigt bra.

  • Undvik att planera in thaimassage på söndagar, då är de flesta thailändare lediga och passar på att få massage.

  • Om du har möjlighet, be att få bli behandlad av en blind massör. De är vida kända i Thailand för att vara extra kunniga inom massage då deras känselsinne anses vara speciellt utvecklat.

  • Säg reng reng för hårdare, bao bao för mjukare.