Chanthabun - en annan del av Thailand

Gatan slingrar sig fram längs floden strax intill och jag går sakta genom stan. Det skulle kunna vara i Paris charmiga gränder, Beijings tempelkvarter eller Barcelonas hipsterhoods, men det är det inte. Tittar jag åt ena hållet ser jag en skrothandel inne i en sliten gränd, vrider jag blicken åt andra hållet blir jag bländad av kristallkronan på det nya caféet. Det är kontraster mellan slitet och shabby, bohemiskt och arty, som nästan får mig att rysa där jag går, fast det är närmare 35 stekheta grader.

Jag är i Chanthabun Riverside Community, en "stad i staden" Chantaburi i östra Thailand. Men det är ett Thailand jag aldrig kunnat föreställa mig. Hur ska jag beskriva Chantaboon? En plats där olika kulturer sedan länge har blandats – thai, kineser och vietnameser. Multikulturen har bidragit till byns speciella atmosfär och liknar idag ett slags levande livsstilsmuseum. En kommitté bakom Chanthabun har tagit fasta på det och skapade ett "community". De verkar för att bevara den 300 år gamla kulturen, precis som den var på Kung Narai den Stores tid.

Rubiner, kaffe och konst

Här och var glimrar det om Chanthabun, bokstavligen. Rubiner var länge Thailands största skatter och staden blev då centrum för ädelstenshandeln. Butiker med juvelerna ligger på rad och därinne sitter gemmologer hukade över slip och spegel för att trolla fram varje stens unika glitter.

Jag strosar vidare och sicksackar över vägen i jakt på skugga. Det är otroligt varmt och kläderna klistrar på kroppen. Ett svalt café under ett rambutanträd känns som en bra idé. Här sitter ungdomar och sippar på isiga thaikaffe och knaprar på riskex. Thaikaffets sockerchock och den svala skuggan ger mig skön energi att strosa vidare. Chanthabun är lika mycket historisk trästad som plats för gatukonst. Graffitti på väggarna och skulpturer i träden skapar den här konstnärliga stämningen som är så svår att sätta ord på, som nästan bara måste upplevas.

Bo, äta och göra i Chanthabun

Precis som det finns coola caféer och restauranger med twist, finns det också hotell med boutiquekänsla som har det där lilla extra.

  • Hotell Baan Luang Rajamaitri Historic Inn har tagit det bästa av byggnadens historia och förvandlat det till ett boutiquehotell med hemkänsla.
  • Strax bredvid ligger restaurangen TaMaChan som har traditionell thaimat med twist.
  • Tajma in ett besök i Chanthabun på fre-sön kl. 10-15, då det är ädelstensmarknad i centrala delarna av staden.

Resan till Thailand ingick i kampanjen #AmazingThailand i samarbete med Tourism Authority of Thailand. Åsikter, tankar och bilder är dock mina egna.