Res med tåg: 3 tågresor som ger tid för tankar

Att långsamt länka den ena platsen till den andra är det rätta sättet att resa. - författaren Paul Theroux om tågresor

Resor som tar tid och mötenas magi, var Therouxs melodi. Han var en författare, reseromantiker och skribent ständigt på väg. Det är vägen och inte målet som gör resan värd, tyckte han. I sann Therouxisk anda tänker jag på tre tågresor, där tankar fick ta tid och vägen var mödan värd:

  • Macchu Pichu - Ollantaytambo - Cusco, Peru

Bild lånad  härifrån .

Bild lånad härifrån.

Efter att ha klarat av vandringen till Macchu Pichu i Peru skrek mina skakiga ben efter att få sitta på vägen tillbaka. Och sitta fick jag, fint dessutom! Tågkupén var dukad med vita linneservetter och silverbestick, och kypare med fluga serverade te på kokablad mot höjdsjukan. I kontrast till min svett och smuts från vandringen kändes tågfärden som en resa i en svunnen tid och avslutade äventyret i Peru med stil.

  • Prag - Ostrava, Tjeckien

En annan tågresa med klass var mellan Prag och Ostrava i Tjeckien. Jag åkte med RegioJet som i konkurrens med andra privata tågbolag har valt att locka resenärer med något extra: gratis och "no limit" sushi! Till det ett glas skumpa när tåget avgick klockan 7 på morgonen. Plus 1 uppassare per kupé och tidningar, wifi, filmer... ja, allt för att känna sig som en resenär deluxe. Läs mer om Tjeckienresan här.

  • San Sebastian - Bilbao, Spanien

De vackraste vyerna passerade förbi utanför mitt tågfönster i Baskien. Vi var på väg från San Sebastian till Bilbao, en kort resa på två timmar, men jag hade kunnat sitta kvar med näsan tryckt mot fönstret i evighet. Naturen skiftade bakom varje krök och klipporna var lika stupa uppåt som nedåt. På himlen bolmade molnen upp sig och lite senare stormen fick regnet att piska mot fönstren. Trots ovädret, var det det finaste jag sett av naturen i Spanien.

Läs mer om Theroux och resandets tao, skrivet av Vagabonds Per J Andersson.