TV-serier om hotell

Juldagarna är som gjorda för att krypa upp i soffan och slå på en bra TV-serie. För min del får de såklart gärna handla om resor, eller varför inte sevärdheter eller annorlunda hotell? Då passar jag på att fylla på inspirationskontot samtidigt som jag kan slappa i soffan och drömma mig bort lite. Bingo!

På temat “hotell” rullar just nu flera bra serier som går att se på kanalernas play-sajter (gratis).

Hotell Portofino

Serien utspelar sig på den italienska Rivieran sommaren 1926. Den beskrivs som ett “glamoröst kostymdrama och pusseldeckare” och handlar om Bella och hennes nyöppnade lyxhotell Portofino. Hotellstarten kantas av svårigheter och dessutom är fascismen på uppgång, vilket skapar trubbel för Bella och hennes personal.

Hotell Portofino är mestadels inspelad i den lilla italienska fiskebyn med samma namn. Även platser i Kroatien fick agera filmspots för serien, bland annat den fashionabla kurorten Opatija.

Hotell Portofino

Hotell Europa

Hotell Europa består bara av två avsnitt, men de är 90 minuter långa var. Så se det som en långfilm och bunkra med tid och snacks i filmsoffan. Hotell Europa handlar om familjen Dreesen som driver ett pampigt hotell vid floden Rhens strand. När serien börjar är året 1918 och sonen Emil har just kommit hem från krigets front. Han är ärrad, skärrad - men också full av optimistiska idéer inför framtiden.

Föräldrarna vill dock driva hotellet som förut medan Emil och hans syster vill haka på samtiden in i det glada 20-talet. Men snart kommer en ny gäst, herr Hitler, som sakta men säkert tar makten över såväl hotellet som landet. I Hotell Europa möter gamla ideal nya visioner och vyerna är som tagna ur en turistbroschyr från Tysklands landsbygd. Skrämmande, men vackert!

Hotell Europa

Hotell Halcyon

I den här serien byter vi både tid och rum. Det är 40-tal i London och serien följer det femstjärniga hotellet Halcyon och dess glamorösa gäster. Mitt under brinnande krig och tjutande brandlarm, pågår lyxlivet som det var isolerat från omvärlden. Men kriget påverkar alla ändå, oavsett social status, bara på olika sätt. Serien finns på SVT Play i en säsong med åtta avsnitt.

Hotell Halcyon

Badhotellet

Även den här serien utspelar sig innan och under andra världskriget, men i Danmark. Seriens titel skvallrar om handlingen: den handlar om ett klassiskt badhotell på nordligaste Jylland som välkomnar stamgäster på somrarna. De stannar vanligtvis i flera veckor och lär känna såväl andra gäster som personalen väldigt väl. Som bäddat för intriger och konflikter. På köpet får tittaren en resa tillbaka i tiden, med kyska badkläder, eleganta hårknutar och fina gamla bilar.

Badhotellet

Lyxotellet Savoy

Till skillnad från de andra hotellen i listan, är den här serien en dokumentär om det verkliga hotellet Savoy. Det öppnade redan 1889 och är ett ikoniskt hotell i London som står för glamour och gränslös lyx. I serien visar de upp de kungliga sviterna, hur de passar upp på gästerna och många roliga behind the scenes. Det är lika delar fascinerande som chockerande - både sett till kostnaderna, utbudet och gästerna!

Lyxhotellet Savoy

Vill du se fler lyxiga hotell i England, finns en till dokumentärserie på TV4.