Planer och drömmar för resåret 2023

Varje nytt år känns som ett lysande vitt, oskrivet pappersark. Eller varför inte ett lika vitt och lika oskrivet blogginlägg? Oavsett format, är det lika härligt att veta att det är redo att fyllas med nya upplevelser och resor.

Gamla Linköping

Så nära, men ändå har jag inte besökt Gamla Linköping än! Det motsvarar Örebros Wadköping och är alltså ett friluftsmuseum. Här finns både trädgårdar, museum, handelsbodar och marknader vid vissa tillfällen. Dessutom ligger Himla Winbladhs B&B här, som står högt på min önskelista!

Resebloggaren och Östergötlandsexperten Lite mera rosa har skrivit mer om Hilma Winblads och på Gamla Linköpings egen webb kan du läsa mer om dem.

Vandra Postleden (och campa på Sävenfors lodge)

Min vandringslust är stor och jag längtar redan tills skogarna är snöfria och dagarna är ljusare lite längre. Skidor och skridskor i all ära, men att vandra längs en fin led är oslagbart. I år vill jag vandra Postleden (56 km) som går från Hällefors till Kopparberg.

Leden passerar Sävenfors Lodge så en övernattning i deras campingstuga med självhushåll skulle passa perfekt. I somras var vi där och nöjt av ett lyxigt dygn med lokala smaker.

Sävenfors Lodge är en oas i Bergslagens djupa skogar.

Övernatta i Djupdalshöjdens stuga

I Djupdalshöjdens naturreservat i Bergslagen ligger en oväntat modern övernattningsstuga. Den är en kändis i “stugvärlden” för här finns solceller, fräscha sängar och gott om köksutrustning - mitt bland spår av varg, lo och björn i den orörda naturen. Jag vill vandra den dryga milen av leder som finns i området, laga mat över öppen eld och bo över en natt. Hur mysigt låter inte det?

Bo på Bergsgårdens hotell

I lilla Guldsmedshyttan ligger Bergsgårdens hotell, som jag varit nyfiken på länge. Har du åkt på riksväg 50 mellan Örebro och Ludvika har du garanterat sett den stora sekelskiftsvillan precis intill vägen. Huset byggdes i början av 1900-talet och var då tjänstebostad till överingenjören på bruket i byn. Nu är det ett hotell med padelbana, ställplatser och evenemang kvällstid. Bergslagsleden slingrar sig förbi i närheten av hotellet, så en vandringsdag kombinerat med hotellnatt på Bergsgården skulle vara en bra kombination.

Basta i gruva

I Tuna Hästbergs gruva i Dalarna, 80 meter under jord, väntar en unik upplevelse - en bastu med mystisk och historisk touch! Här bastar du enligt Gruvfruns basturitual, som beskrivs som en hyllning till hennes mystiska väsen som spelat stor roll för rikedomarna i gruvorna. Basturitualen leds av Sauna by Elin och går att boka som paket med övernattning på Ludvika Stadshotell.

Gruvfrun har sedan urminnes tider observerat det liv som varit i gruvan. Sägnen säger att gruvfrun vakade över gruvans orter och kunde varna för kommande faror eller visa var de stora fyndigheterna fanns.
— adventuremine.se

Åka utomlands med bebis

Blir 2023 året då hon åker utomlands för första gången? Jag hoppas det! Hon är fortfarande pytteliten, jag vet, men det kliar så oerhört i min kropps alla celler efter att resa igen. Och att göra det med en bebis blir något helt nytt, säkert enormt utmanande - och förhoppningsvis väldigt kul!

Hitta tillbaka till träningen

Vad jag längtar till att hitta tillbaka till mina kilometer i löpspåret! Nu vill jag träna för att kunna springa långt i skogen, pulsa med barnvagn i blötsnö, orka bära en växande barn i sele när vi vandrar och kunna simma länge i sommarsjöar. Träna för att kunna njuta ännu mer av livet, med andra ord.

Träna för att orka mer sådant här i livet! Bilden är från nationalparken Bohemian Switzerland i Tjeckien.

Lyxa i vindskydd

Denna “lada” svepte förbi i mitt Instagramflöde förra året. Jag fastnade direkt för den kitschiga stilen och roliga beskrivningen som “Sörmlands lyxigaste vindskydd”. Boendet kallas Pinterestladan och ligger i Västerljung utanför Trosa, där både Sörmlandsleden (vandring) och Näckrosleden (cykling) passerar strax intill. Ladan är egentligen ett uthus som har huserat både kor och höns sedan det byggdes för över hundra år sedan. Nu är det dock en skrivhörna och sängar för fyra personer som ryms på de och, men väldigt mysiga, kvadratmeterna. Kolla in ladans konto här —> Pinterestladan

Mina drömmar och planer för resorna inför 2022 såg lite annorlunda ut - och faktum är att bara en sak på den listan blev verklighet! Så kan det också vara. Vissa saker skjuts på framtiden, andra kanske förblir drömmar till förmån för andra planer?