Tyskland: syskonkärlek mellan Erfurt och Weimar

Tågresan från Frankfurt till Erfurt tar ca 3,5 timmar. Weimar ligger ytterligare 20 min bort.

I samarbete med Visit Berlin, National, German Tourist Agency och Nordic TB. Åsikter och bilder är dock, som alltid, mina egna.

September, 2016. På tågstationen i Frankfurt:

”Ska du verkligen till dit? Vad ska du göra där..?” frågar tågvärden mig och rynkar på pannan. Jag är på väg till Thüringen, en del av Tyskland som uppenbarligen inte är speciellt omskriven i resevärlden – ännu.

Syskonstäderna Erfurt och Weimar

Nej, det är inte Berlins coola klubbar och inte Münchens pampiga arkitektur, inte Bayerns ölkultur och inte heller Alpernas vackra vidder. Men det är något annat. Det är autentisk tysk kultur och natur runt hörnet, mat från granngården och äkta upplevelser. Har du hört om Weimar och Erfurt i tyska Thüringen? Om inte, är det en bra början att du läser det här.

”Det bästa med Erfurt är motorvägen som tar dig direkt till Weimar”, säger förstås Weimarborna. Syskonkärleken mellan de två städerna, med bara 25 kilometer som skiljer dem åt, är uppenbar. Erfurt är det stora syskonet, Weimar är minstingen. Erfurt har shoppingen, klubbarna, pulsen. Weimar har charmen, lugnet och historien. Gemensamt har de den thuringska wursten och de fina, historiska byggnaderna.

Jag åkte på en långhelg till Thüringen och delar med mig av mina intryck här. Läs om en historisk tillbakablick och en kort sejour i chokladhimlen i Erfurt...

...och om den gröna staden Weimar, med veganska smultronställen och blomstrande parker,

... och om hur en stad egentligen låter! Emirs snabblektion om urbana stadsljud blev en stor aha-upplevelse på den här resan och fick mig att fundera på vilka stadsljud jag egentligen gillar bäst.