Tyskland: kakao och kärlek i Erfurt

I samarbete med Visit Berlin, National, German Tourist Agency och Nordic TBÅsikter och bilder är, som alltid, mina egna.

Chokladstaden Erfurt

Chokladhimlen ligger närmare än du tror. Nämligen bestämt i Erfurt, en mellanstor stad i centrala Tyskland. Bär jag reste runt i Tyskland med tåg hamnade jag plötsligt där!

Kan du din tyska historia, vet du att Erfurt förknippas med Martin Luther, gamla broar och DDR. Men en annan del av historien, mycket mindre omskriven, går att äta, smakar sött och stavas KAKAO. Och det har vi Goldhelm Schokoladen att tacka för! Goldhelm Shokoladden är en chokladbutik med anor som sträcker sig långt bak i tiden. Butiken ligger på den berömda bron Krämerbrücke och har sin lilla ”fabrik” precis bakom disken. Här gör de praliner, kakor, tryfflar och dryck av choklad helt för hand och med mycket kärlek.

Goldhelms chokladfabrik

Att komma in över tröskeln till Goldhelm är som pärleporten till himlen - en värld som skulle få själva Willy Wonka att bli grö… jag menar, chokladbrun av avundsjuka. Personalen möter kunderna med lika många egna frågor som de ger svar. Allt för bästa service och smakupplevelse. “Vilken typ av choklad gillar du? Vad ska du äta eller dricka till?” Rätt choklad vid rätt tillfälle och till rätt smakkombinationer är en konst, förstår jag snabbt. Hit går man inte för att köpa en snabb sockerkick och ge blodsockret en skjuts. Härifrån går man med en noga utvald choklad som matchar, och ibland också utmanar, smaklökarna.

Anna, som både jobbar i chokladfabriken och butiken, håller upp en chokladkaka med 73% kakao och några stänk av äkta vanilj och socker. "Ser du hur den skiftar? Ibland glänser den, ibland är den matt. Det gör bara handgjord choklad”, berättar hon. De jämnt glansiga chokladkakorna är alltså ett tydligt tecken på fabrikstillverkad (och ofta massproducerad) choklad. Ser du däremot texturen, vet du att du har ett stycke konstform i handen. Hon fortsätter och ger mig ännu ett tips på hur man kan se tecken på handgjord choklad:

“Kolla noga här, ser du mönstren? Det är chokladmakarens rörelser med spateln som har gjort de tunna linjerna", berättar Anna. Och mycket riktigt, tittar jag noga ser jag hur fina marmoreringar pryder chokladen.

Utmaning för smaklökarna - och fördomarna

Jag har tidigare trott att “fin” choklad är riktigt mörk. Och ju mörkare, desto bättre. Men när jag sneglar på Goldhelms glasdiskar ser jag att det finns chokladsorter av alla nyanser: från vitaste vitt och ljusa kolatoner till cappucinofärger och midnattsmörka skiftningar. Hos Goldhelm finns hela spektrat: från klassisk, ren mjölkchoklad till choklad med vågade kryddningar som rosmarin och mango. Och kunderna är därefter. Medan jag pratar med Anna och studerar marmoreringar, hinner såväl gamla damer med pärlhalsband som tonåringar med punkfrisyrer handla sina favoriter.

Jag får, bokstavligen, äta upp mina egna fördomar om vad som är fin choklad. Dessutom lär jag mig att choklad kan utmana. Och en duktig chokladmakare vet precis vad som krävs för att ge smaklökarna en utmaning. Jag trodde jag var en typisk mörk-choklad-tjej, sisådär 85 procentig kakaohalt. Men när jag till slut lämnar Goldhelm, gör jag det med något oväntat i den eleganta presentpåsen. Bland annat en lysande vit choklad med torkade hallon. Och en ljus pralin med kastanjekräm och havssalt. Så långt ifrån mörk choklad med rejäl kakaohalt som man kan komma.

Och jag hinner knappt över till andra sidan Krämerbrücke innan jag har ätit upp dem. Ett besök i chokladhimlen kan verkligen utmana, men också överraska och förvåna. Och få en att våga skrota sina vana föreställningar om hur något är eller bör vara…

Läs mer om chokladresor i världen

Fortfarande sötsugen? Läs om Linda/155 cm och hennes upplevelser från chokladfarmen i Ecuador.

För mer information om Erfurt, läs mer på National German Tourist Boards sida och Thüringens officiella sida

#CityBreakGermany, i samarbete med Visit Berlin, National German Tourist Agency och Nordic TB. Åsikter och bilder är dock, som alltid, mina egna.