Vandra på Irland: dagstur från Dublin till Ticknock

Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of lamington (8).png

Vi vandrar på Irland och går tusentals steg över brandgula bergstoppar och vindpinade vägar. Längs leden möter vi andra vandrare, var och en med sin ryggsäck av minnen, tankar och mål. Precis som i livet självt, möter du människor som korsar din väg. En del lämnar inga avtryck, andras fotspår kan du följa en längre bit på vägen. En korsande väg som fastnade i mitt minne lite extra, är mötet med den här vandrande kvinnan.

Längst bort i horisonten ser jag henne. Förste en liten prick som syns precis i linjen där himlen möter den brandgula marken, sedan en allt större figur. De bestämda stegen tar henne snabbt fram på leden och närmare oss som pustar ut på en stenhög.

Högen av stenar är är egentligen de sista spåren av ett slott, som även har gett namn till vandringsleden Fairy Castle. Men mer om själva vandringen sen, för nu har den vandrande kvinnan hunnit fram - och upp på - slottsstenarna.

“Den här är för min syster”, säger hon och lägger en sten på högens topp. Kvinnan tar två snabba andetag och har blicken fäst långt bort i fjärran. Sedan börjar hon berätta fast vi inte har frågat:

“Hon dog igår. I hjärncancer. Jag vandrar för hennes skull”, fortsätter hon och spejar omkring som om hon letar efter något - eller någon?

vandring-irland.jpg

Vinden piskar hårt och kastar iväg vårt medlidande och klena försök till tröst långt bort över trädtopparna. Det verkar göra den vandrande kvinnan detsamma, för hon är redan på väg på leden igen. Mot nya horisonter, nya vägar och nya stenar att lägga på nya slottsruiner. Vi ser konturerna av hennes bestämda steg tills hon blir mindre och mindre. Ibland stannar hon upp och skriver på marken med en pinne. Ett namn? En hälsning? En önskan? Den hårda vinden river snabbt upp sanden och bokstäverna blåser bort i skyn.

Jag får aldrig veta vad hon skrev på marken, men jag anar. Och hoppas att bokstäverna blåser ända fram till den som är saknad, älskad och aldrig glömd.

vandra-irland.jpg

Ticknock - en dagsvandringstur från Dublin

Ta dig dit

Från Dublin center tar du LUAS (spårvagn) grön linje mot Brides Glen. Hoppa av vid Sandyford. Gå ett par hundra meter till Blackthorn Road, hoppa på buss nr 44B till dess slutstation. Sedan går du uppför, uppför, uppför längs vägen tills du når Ticknocks huvudentré.

Olika vandringsleder

Ticknock har 10 km vandringsleder i skogs- och bergsterräng. Det kan låta lite, men med tanke på att Ticknock är ett berg så blir 10 km snabbt en krävande uppförsvandring. The Fairy Castle Loop är en 5 km vacker vandring upp på berget topp, till slottsruinerna/stenhögen och ner igen. Utsikten över havet och skogarna är makalös och värd vartenda steg! Följ den gröna markeringen.

Genom Ticknock går även de längre vandringslederna The Wicklow Way (127 km) och Dublin Mountains Way (40 km).

Tänk på

  • Entrén till Ticknock ligger en bra bit upp på berget så själva promenaden innan vandringsstarten är krävande.

  • Det finns inget att köpa längs vägen, så packa med mat och dryck.

  • Fairy Castle är en stenhög, fast det låter romantiskt fint med “slottsruiner”. Du kommer bli besviken om du vandrar hit enbart för att se Fairy Castle - men vyerna, utsikten och naturen väger upp det med råge!

  • Vill du hellre cykla MTB går det utmärkt i Ticknock. Hyr cyklar över dagen vid entrén.

  • Ticknock är ett lugnt naturområde som inte är lika känt som det större Wicklow National Park - så du kan njuta av din vandring ostört och i orörd omgivning.