Tips på annorlunda matställe i Helsingfors

helsingfors.JPG

Oväntat matställe i Helsingfors

En solig sensommarlördag strosar vi på Helsingfors gator. Värmen dallrar på asfalten när klockan börjar närma sig lunch och solen står som högst på himlen. På torget står stora tält uppställda och en slingrande, lång kö med människor rör sig sakta in i skuggan under taket. Nyfikenheten och hungern styr oss åt deras håll. Köer brukar båda gott och dessutom doftar det av något vi känner igen…

Vi är vid Hagnäs metrostation, där matmarknaden Hakaneimi ligger. Här pågår marknaden både inomhus och utomhus med berg av närodlade grönsaker, svällande ostar och pyramider av rågbröd. Även små restauranger, kaféer och souvenirbutiker lockar både hungriga och köpsugna besökare.

Matmarknad i Hagnäs.

Matmarknad i Hagnäs.

En finsk lunch på torget

Men tillbaka till den lockande lukten och långa kön. Vad är det egentligen som får folk att korsa torget från alla kanter och tålmodigt vänta i kön? Vi lyckas hitta ett bord under tälttaket och spejar mot mittpunkten där skålar, skedar och sedlar byts fram och tillbaka. Det är något som luktar jul och slevas upp i pappskålar. Det kan väl inte vara… jo, det är det. Risgrynsgröt! Med klumpar av kanel som simmar i tjock mjölk!

Den godaste gröten smakar tre S

Jag tappade nästan hakan i grötskålen när mina aningar besannades. Tomtegröt?! När jag sedan hade samlat ihop hakan och häpnaden, smakade jag såklart. Det var sött, smörigt och lite, lite salt. Tre ljuva smaker på S som alltid, alltid gör succé - speciellt i gröt.

Med tanke på att de flesta av matgästerna i tältet pratade finska och såg ut att vara byggjobbare ute på en jobblunch, gissade vi att det inte är något för tidigt julfirande utan en helt vanlig vardagslunch i Finland. Eller? Om du har bättre koll än mig på den den finska grötkulturen får du gärna berätta i kommentarerna.

Vill du läsa mer om Helsingfors? Läs gärna om en annan, mycket speciell matupplevelse, och om ett boktips med tema Finland.