Vandra i Tiveden nationalparks trolska skogar

på kajaktur i Tivedens nationalpark.

på kajaktur i Tivedens nationalpark.

Jag hukar lite grann när jag vandrar in i Tivedens väldiga skogar. Det blir så per automatik och ger samma känsla som när jag går in i mäktiga kyrkor - då känner mig alltid för liten och alldeles för "mänsklig" för att beträda sådan helig mark. Som om gudarna slänger ett helgat ögonkast på mina fotspår och rynkar på näsan. Ska en vanlig liten mänska' som hon in det gudomliga riket? 

Samma känsla får mig att nästan knäböja när jag vandrar i Tivedens nationalpark. Vid ett altare av klippor, i ett templet av träd, framför en gudabild av rötter, känner jag litenheten och mänskligheten igen. Naturen är så stor och vi så små. Ibland har jag svårt att förstå att vi är en del av den - eller om vi bara är här på tillfälligt besök. Det kyrkor, synagogor och moskéer är för människor, är Tiveden för djuren och naturen. En helig plats vars namn kommer från de fornnordiska gudarna. Tyr var gudens namn och ved betyder skog - Tyrs ved blev så småningom Tiveden.

tivedens-nationalpark-2.jpg

Nationalpark för urskogens skull

Tivedens nationalpark ligger i landskapen Västergötland och Närke, närmsta stad är Laxå. Vi åkte från Örebro, en resa som tar ungefär en timme. Det är framförallt skogslandskap som har bevarats för att bli urskog. Mäktiga klippor, trolska skogar och många sjöar bildar ett landskap som känns vilt, vackert och vågat.

Här sitter jag på de mossmjuka stenarna som bildar gröna, väldiga moln på marken. Tittar upp på taket av svajande tallkronor och skärvor av himmelsblått som skymtar mellan grenarna. Badar i de svarta tjärnarna som följer oss med blicken vart vi än går, som om de vore skogens ögon. I Tyrs och de andra gudarnas heliga rike.

tiveden-vandring.jpg

Entré, parkering och tältplatser

Entrén Vitsand är just som namnet skvallrar - en vit sand. Stranden är paradisisk och givetvis full av barnfamiljer. Vi ställer bilen på gratisparkeringen och vandrar den knappa kilometern till vårt tältställe för natten - Käringudden. Här samsas vi med några andra tältare, men stillheten och tystnaden är bedövande skön. 

Enligt kartan ska den längsta vandringsleden i Tiveden, Stora Trehörningen, ta 6 timmar. Den är 9,5 km så vi fyller på med vatten i kranen vid huvudentrén och börjar följa de lila markeringarna. Naturen skiftar från väldiga stenrösen och släta klippor till blåbärsris upp till midjan och vass i strandkanten. Vi följer sjön runt och hittar snart en perfekt plats för att äta lite. 

Med fötterna i skogssjöns kalla vatten får kroppen lite svalka och vila. Vattnet glittrar som bärnsten och några småfiskar är modiga nog att nafsa lite på mina tår. Vi vandrar vidare och tar många blåbärsstopp på vägen. När vi nästan lagd milen bakom oss är händerna lysande lila och läpparna ser ut som en vasaloppsåkares - underbart gott med blåbär! 

IMG_20180714_144946_327.jpg

Fler fina upplevelser i Tiveden

Leden runt Stora Trehörningen tog bara 3 timmar (inklusive matpaus) för oss, så passa på att gå fler vandringsleder samma dag! Utsikten från Trollkyrkobergen, Junker Jägares mytomspunna sten och de unika, röda näckrosorna i Fagertjärn är fina upplevelser i Tiveden.

Eftersom det är en nationalpark är syftet att bevara naturen som allmän sevärdhet. Därför gäller också särskilda regler för att bevara friden. Du får bland annat:

  • elda men bara på anvisade platser (gäller även grill)

  • parkera enbart på anvisad parkeringsplats men inte med husbil/husvagn mellan kl. 00:00-06:00

  • ta med din hund men bara om den är kopplad

  • köra motorfordon enbart på anvisade vägar

  • tälta en natt kl. 18-10 men bara på anvisad plats

  • cykla men bara på vägar och för cykel anvisade leder

  • rida men bara på vägar och på anvisade ridleder

  • plocka bär och matsvamp men inget annat som växer

  • inte störa djurlivet eller på ett störande sätt orsaka ljud

  • inte fiska

  • inte skada levande eller döda träd och buskar

  • inte köra motorbåt, vattenskoter, drönare eller liknande