Sommarserie med skrivtips: nr. 1

skrivtips.png

Semester, sommarlov och sköna ledigheter är här för de flesta. Jag har stämplat ut från mitt jobb som anställd och tar långledigt. Mitt andra jobb, som frilans, varken vill eller tar jag semester ifrån - för när jag är ledig från annat som jag skriver som bäst och mest.

I sommar ska jag skriva på solvarm brygga, skriva i hängmattan, skriva framför brasan, skriva mellan påtår och tretår och skriva närhelst lusten faller på. Jag tycker lediga dagar som dessa är perfekta för att skriva, så därför har jag satt ihop en sommarserie med mina bästa skrivtips. Första tipset handlar om listor!

1. Skriv listor när orden inte räcker till

Känner du ibland att orden trasslar till sig? Ibland tufsar jag till det så mycket att jag bara har ett bokstavsnystan som jag varken hittar början eller slut på. Då skriver jag listor. Skriver jag ett till exempel reportage, listar jag helt enkelt upp vad som händer i texten, punkt för punkt, typ "Vi cyklar längs antikens herdestigar. Molnen ser ut som sockervadd. Vägen kantas av vildvuxen rosmarin." Sen låter jag texten vila tills nästa gång då jag målar meningarna, flätar samman bisatserna och kryddar med känslor och intryck.

Här är ett exempel på tilltrasslat reportage som i slutändan blev riktigt bra - tacka vet jag listor!