9 vykort från Valais i Schweiz - Alpernas hjärta

SAM_9638.jpg

Valais

9 vykort från hjärtat av Alperna

Jag behöver mer Alperna i livet! Lite allmänt sådär. Det insåg jag rätt snabbt efter att jag kom hem från Schweiz. Jag var i den sydliga delen som heter Valais, där bergen är som flest, störst och mäktigast. Alpernas hjärta kallas också Valais - och jag kan förstå varför. Här kommer 9 vykort från resan, kanske kommer du också känna att det behövs lite mer Alperna i ditt liv nu?

Vintervandring i Schweiz. Längst bort i horisonten skymtas berget Matterhorn som är känt som Tobleroneberget och avbildad på förpackningen!

Vintervandring i Schweiz. Längst bort i horisonten skymtas berget Matterhorn som är känt som Tobleroneberget och avbildad på förpackningen!

Vintersäsongen hade precis börjat och både skidåkare och vandrare gav sig ivrigt ut i de vita vidderna.

schweiz-crans-montana.jpeg

Morgontid

Frukost för att ladda inför en dag i bergen

Bilder nedanför: Just den här helgen invigdes en hub för kollektivtrafik i byn Fiesch. Här samsas nu tåg, bussar och linbanor för smidiga och snabba resor nere i dalarna och upp på bergen. Orkesterkillarna spelade vid invigningen och skålade och posade gärna på bild efteråt.

Mellan vintervandring och invigningsfest åt gudomligt god ost med utsikt över toppar på över 4000 meter. I Valais finns över 50 sorters lokala ostar, vilket gör kantonen till den största ostproducenten i hela Schweiz.

ost-schweiz.jpg

“Assiett valaisanne”

Lokala ostar och charkuterier

Lyxiga skidresorten Crans-Montana är egentligen två orter - Crans och Montana. Taxichauffören gav mig en snabb guidning i vad som var vad och hur de skiljdes åt: “I Crans har du pälskappa och pjäxor från Gucci. Där dricker du champagne på after skin. I Montana handlar du i hantverksbutiker och tar en öl på puben efter backen.”

Kvinnor i folkdräkt serverade assiett valaisanne, en traditionell plocktallrik med lokala ostar och charkuterier, vid skidbacken.

valais-schweiz.jpg

Folkdräkter

i skidbacken. Why not?