Staycation i min egen stad - tips på 24 timmar i Örebro

Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of lamington.png

STAYCATION är inte bara ytterligare en fyndig ordlek (stay at home + vacation), utan också ett bra sätt att återupptäcka ens egen stad.

En isande kall februarihelg hade jag äran att visa upp Örebro för Sofia, som även lystrar till namnet Hilda - för det är nämligen namnet på hennes blogg och skälet till att jag har lärt känna henne. När jag frågade om Sofia ville komma på en staycation för att lära känna Örebro, visste jag inte att jag också skulle få lära känna nya delar av min egen stad! 

24 timmars staycation går så snabbt, men vad mycket vi hann med att se och göra! Här är mina bästa tips för att uppleva Örebro på ett dygn:

Slottet - en 700-åring med stil

Jag har bott i Örebro i snart sju år. De första åren kunde jag knappt cykla förbi det pampiga slottet utan att nästan trilla i Svartån, så himla vackert tyckte jag det var. Jag tycker fortfarande den gamla 700-åringen är otroligt vacker, men har nog blivit lite hemmablind. Därför är det extra roligt att visa upp Örebro för någon annan, då jag blir påmind om att Örebro faktiskt har ett av Europas 12:e vackraste slott.

Örebro slott är 700 år gammalt men det riktigt vibrerar av alla roliga evenemang som händer här. Spökturer, häxvandringar och zombie runs är slottets lite läskigare satsningar men jag har även varit på konstutställningar, yogaklasser och haft workations här. Gå en guidad visning med medeltida karaktärer på helgerna (dagligen under sommaren) eller boka in en kväll för skräckvandring i slottets mörkaste vrår. 

Varför-krångla-till-det-lunch på Walvet

Sofia bedömer städer efter två parametrar, berättade hon. Second hand-utbudet och det vegetariska/veganska urvalet. Örebro visade sig få bra betyg på båda! Vi åt lunch på Walvet Bar och Matsal, en mysig restaurang "utan krångel och krusiduller" som de beskriver sig själva. Dagens vegetariska var zucchini, tomater och lök i en bulgurpytt - varför göra det svårt när det enkla ofta är det goda?

walvet-örebro.jpg

Sagostaden Wadköping

Ett stenkast från slottet ligger vackra Wadköping som många ser som Örebros "gamla stan". Det är dock ett friluftsmuseum som har uppkallats efter författaren Hjalmar Bergmans fiktiva stad. Och visst är det som taget ur en saga - med gränder med kullerstenar, röda trähus med vita knutar och hantverkare som håller liv i traditioner som surdegsbakning och träsnideri. 

Hit går jag alltid på marknader vid påsk och jul och för att äta Cajsa Wargs "man tager vad man haver"-lax på Gamla Örebro. Jag älskar miljöer som har historier att berätta - och i Wadköping finns mängder av sådana.

Jeremiabageriet, poesi och vaniljbullar

Från Jeremiabageriet i Wadköping doftar det nybakta bullar som slingrar in sig i själen - men jag har faktiskt aldrig fikat här. Deras vaniljbullar är vida kända och med Sofia på besök var det äntligen dags att smaka! Bageriet ligger i en gammal villa från 1800-talet och de bakar enbart på mjöl från en kvarn strax utanför Örebro och med ägg från en by i närheten. 

På ovanvåningen ligger Jeremiasbageriets kafédel, som är bevarad från 1860-talet då skalden Levi Ricksons bodde här. Han var poeten som skrev sorgsna visor på närkemål under namnet Jeremias i Tröstlösa:

Man borde inte sova när natten faller på,
ty tänk, då tindrar stjärnorna högt uppe i det blå.
Det är så tyst och stilla.
Att sova vore illa.

Choklad-, delikatess- och lakritsmässa

Från krämiga vaniljbullar med poetisk touch till choklad och annat gott - de söta smakerna fortsatte hela helgen lång! Det var stor mässa för choklad, lakrits, ostar och andra godsaker som vi såklart provsmakade oss igenom. Vi gick dessutom på en chokladprovning med Zebeda Chocolate som lärde oss varför (fin) choklad inte bara är gott utan också riktigt hälsosamt. Hej flavonoider, hallå antioxidanter och halloj magnesium!

chocolate.jpg

Bo i Örebros riddarborg

Mittemot slottet ligger den byggnad vi i Örebro kort och gott kallar Borgen - just för att det ser ut som en pampig riddarborg med tinnar och torn. Det har dock aldrig varit en borg, men däremot sparbank, tidningsredaktion och numera hotell i form av Clarion Collection. Jag gillar deras hemtrevliga inredning som kombinerar klassiska mönster och underfundiga detaljer - som deras prydnadskuddar med litterära citat! 

Sofias staycation i Örebro var ett samarbete mellan henne och Örebrokompaniet, där min roll var som projektledare och guide.