Yoga: olika stilar jag testat och ställen i världen jag har yogat på

yoga-resa.png

I förra inlägget om yoga, skrev jag om mitt samspel mellan att resa och att yoga. Varför det sökande syftet är detsamma och hur det ena kan förstärka det andra. Nu ska jag berätta om vilka yogastilar jag har testat och vilka platser i världen jag har speciella yogaminnen från.

Yogastilar jag har testat

BIKRAMYOGA är en yogastil som utförs i 40 graders värme. Det händer något med musklerna när de värms upp utifrån. Även sinnet blir mer töjbart och positioner jag inte jag trodde skulle fixa, satt som ett smäck i yogabastun. Det var superhett (bokstavligt) med bikram när jag bodde i Barcelona, så där fick jag en och annan extremt svettig upplevelse.

YINYOGA är den lugnaste formen av yoga som jag har testat. Man håller rörelserna länge, i flera minuter, för att kroppen verkligen ska landa i positionen. Det är inte sövande, för vitsen är att hela tiden fokusera på den kroppsdel du jobbar med för tillfället, men det är avslappnande. Efter yinyoga är jag marinerad i mysiga känslor och kroppen är som masserad inifrån. 

AKROYOGA är en akrobatisk yoga som ofta sker i samspel med någon annan. I en tajt duo, som består av en bas och en flyer, gör man rörelser som utmanande både för kroppen och närvaron. Eftersom jag är rätt liten och lätt, var jag alltid flyer - den som är på toppen av kroppskonstellationerna. Det var läskigt, häftigt - och rätt intimt.

yoga-barcelona.jpg

VINYASAYOGA är en av mina favoriter. Det är dynamiskt, fritt och flödande. Ingen klass är den andra lik. Vore jag en yogastil skulle jag definitivt vara vinyasa! På min yogastudio i Barcelona gick jag ofta på vinyasa där vi formade klassen för dagen - ibland huvudstående hela timmen, andra gånger twistar för ryggen - men hela tiden med andningen i fokus.

KLANGYOGA testade jag en gång på Yasuragi i Stockholm. Det var en mäktig upplevelse, för jag var alldeles i början av min bekantskap med yogan och fortfarande lite skeptisk. Skulle jag ligga på golvet med massa andra okända människor, stilla i en timme och lyssna på sjungande skålar?! tänkte jag. Men jag la mig lydigt, tog några djupa och ljuden började smyga fram. Klongande gonggong och susande brus från skålar och fat. Det sägs att ljudens vibrationer når ända in på cellnivå. Om det stämmer vet jag inte riktigt, men den där timmen kändes som en minut och något hade sannerligen hänt i kroppen efteråt.

Speciella platser jag har yogat på

ECUADOR: på vulkaner och vid marsvinsjöar.

När jag var ledig från mitt jobb som journalist, reste jag runt i Ecuador. Jag åkte mestadels ut på landet, där vulkanerna låg som vilande i landskapet som stora, jäsande degar. En gång åkte jag till Lago Cuicocha, som betyder marsvinens sjö (cuy är marsvin på quichua). Här kryllar det av marsvin, sägs det, som är en delikatess på tallriken i de andinska länderna. Men de enda djuren för mig den här resan var nedåtgående hundar, sittande örnar och halva grodor (yogaposer, för er som inte är lika frälsta). ;-)

IMG_1710.JPG

COLOMBIA: solhälsningar vid solnedgång

En klassisk vy för en klassisk yogaserie - solnedgång och solhälsningar. Stranden i Colombia var otroligt inbjudande för yogasekvenser, både för att solen var mitt enda sällskap och för att sanden tog emot så mjukt om jag ramlade.

strand-colombia.JPG

MALLORCA: på hemlig strand

När jag bodde på Mallorca och jobbade som strutsskötare hade jag alltid lite tid för mig själv på morgonen. Innan jobbet på gården började, cyklade jag till en hemlig strand och tog ett dopp efter yogan. Bättre start på dagen än så här har jag aldrig haft!

mallroca-yoga.jpg

BARCELONA: min studio i Grácia

I mina kvarter Gràcia i Barcelona, låg yogastudion bara en gata hemifrån. Det blev mitt andra hem, där jag hängde kvällar och helger efter jobbet. Jag lärde mig inte bara riktigt bra spanska, utan även lite katalanska, utöver alla nya yogapositioner. Jag lärde mig också att våga - både stå på huvudet och nå tårna med tungan, men framförallt att vila. Våga vila på mattan när kroppen ber om det. Det är nog det viktigaste yogan har gett mig.

yoga-barcelona-2.jpg

Vill du läsa mer om yoga, har jag skrivit en hel serie om olika asanas och dess effekter i samarbete med studion Yoga con Gràcia i Barcelona.