Bejing, Peking... eller kvällarna när orden fryser fast

Om skrivtorka, kvällströtthet och Beijingblickar.

Jisses vad det tar kraft att lära sig nya saker. Jag känner mig som Sanna, 6 år, i första klass som kämpar med att stava till annorlunda och parallell. Nu är det dock inte stavning som slukar energi, utan kommunikation kring vindkraftsnyheter, biogasgrejer och grönskande grön energi som mina nya arbetsdagar handlar om.

De sena skrivtimmarna på kvällarna som tidigare var mina mest kreativa och produktiva blir därför färre. Orden - som brukar komma som ett rinnande vatten - tycks istället ha förfrusit och fastnat i hjärnan. Svårstavade ord eller nytt jobb i ny bransch - omställning tar tid och energi oavsett om en är 6 eller 26. Och det får ta tid.

I väntan på att kvällarnas skrivtimmar tinar igen, fortsätter jag blicka tillbaka till Beijing. En vintervecka jag minns extra mycket med köldrosor på kinderna och ispinnar till fingrar, men också de varma terakottatonerna och soliga stunderna mot Förbjudna Stadens murar.

Mer Kina

Läs också om när vi åt middag bland hutongerna och hamnade i Beijings skridskoparadis. Har du varit i Beijing? Vad tyckte du isåfall om staden?